Στο νέο κύκλο που ανοίγει για την οικονομία αναφέρθηκε σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός τόνισε πως τα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες στον διεθνή Τύπο για τα σενάρια εξόδου από το ευρώ το καλοκαίρι του 2012, καταδεικνύουν μεταξύ άλλων την απόσταση που διένυσε η Ελλάδα από τότε έως σήμερα.

Η ελληνική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες που μέχρι τώρα ήταν καθηλωμένες από τον κακώς εννοούμενο κρατισμό και ένα εσωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο, εκτίμησε ο υπουργός, τονίζοντας πως για τη μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, δύο είναι τα κρίσιμα στοιχεία: Η εξασφάλιση της βιωσιμότητα του χρέους, θέμα στο οποίο οι Ευρωπαίοι έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευση τους και η βελτίωση της παρεχόμενης ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό η κατάσταση της ρευστότητας αναμένεται να αλλάξει άμεσα. Η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε συνδυασμό με τη σταθερή βελτίωση της εμπιστοσύνης του καταθετικού κοινού προς το τραπεζικό σύστημα καταδεικνύουν ότι η παρεχόμενη ρευστότητα θα αυξηθεί σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε όμως πως οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και βασικός στόχος είναι η στήριξη των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από νέους επιχειρηματίες σε τεχνολογίες αιχμής αλλά και σε παραδοσιακούς κλάδους. Εκτίμησε πως το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο αναμένεται να προσελκύσει άμεσα και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές ενώ τόνισε πως βασικό συστατικό του μίγματος οικονομικής πολιτικής στο εγγύς μέλλον, εφόσον ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και ο Πρωθυπουργός η σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Facebook Comments