Μετά από τρία χρόνια… ξηρασίας, οι τράπεζες δανείζουν και πάλι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση και η οικονομία αναπτύσσεται.

Οι πορτογαλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 78% των θέσεων εργασίας εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, και η υγεία τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Η Πορτογαλία εξέρχεται επισήμως από το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ, στις 17 Μαΐου , μετά τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών, η οποία έληξε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013. Η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 1,2% αυτό το έτος, σύμφωνα τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

«Η όρεξή μας να δώσουμε και πάλι δάνεια στις επιχειρήσεις έχει επιστρέψει και αυξάνεται», δήλωσε ο Μπερνάντο Μεϊρέλες ντο Σούτο, επικεφαλής της Deutsche Bank στην Πορτογαλία. Η εστίαση είναι στις μικρότερες εταιρείες που ασχολούνται με τις εξαγωγές, όπως είπε. Υπάρχει μάλιστα ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για τη χρηματοδότηση αυτών των εταιρειών, τόνισε.

Η Banco Comercial Portugues έχει αρχίσει να προσλαμβάνει καινούργιο προσωπικό στο τμήμα των πωλήσεών της με στόχο την εξεύρεση νέων πελατών, δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης μη-κρατικής τράπεζας της Πορτογαλίας.

Οι εταιρείες με καλό προφίλ κινδύνου «ουσιαστικά θέτουν τον εαυτό τους σε… δημοπρασία για να δούμε ποιος τους προσφέρει καλύτερες συνθήκες», είπε ο κ. Λούις Περέιρα Κουτίνιο. «Οι συνθήκες είναι αναμφισβήτητα καλύτερες».

Τα επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες στην Πορτογαλία για νέα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι 1.000.000 ευρώ, μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο, στο 5,89%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Καθώς η αγορά ανακάμπτει, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για τους πελάτες θα βοηθήσει να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν 16% από το 2011 που η χώρα ζήτησε βοήθεια και το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στην Πορτογαλία ανήλθε στο 143% του ΑΕΠ στο τέλος του γ τριμήνου του 2013.

Facebook Comments