Παρά τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ουκρανίας που έχει επηρεάσει άμεσα και έμμεσα ολόκληρη την Ευρώπη, την αργή επάνοδο στην ανάκαμψη και την ανεργία στην Ευρωζώνη, το ευρώ έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ανθεκτικό μέχρι αυτή την ώρα.

Στην πραγματικότητα το ευρώ είναι ένα από τα πιο δυνατά νομίσματα αγγίζοντας με τις αποδόσεις του υψηλά 2011 για δεύτερη φορά τους τελευταίους 3 μήνες. Αφού άγγιξε τα χαμηλά 1.2041 στις 21 Ιουλίου 2012, το ευρώ επέστρεψε δυναμικά πραγματοποιώντας ανοδικό ράλι πάνω 30%. Αυτή η άνοδος έφτασε υψηλότερα από το 61,8% επίπεδα Fibonacci στο 1.3830. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας τριγωνικός σχηματισμός αντιστάσεων να σχηματιστεί στην ισοτιμία.

Το 61.8% επίπεδο Fibonacci είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίπεδο αντίστασης καθώς οι πωλητές επιστρέφουν και φαίνεται να προσπαθούν να πιέσουν την ισοτιμία χαμηλότερα. Μετά τα υψηλά που καταγράφει η ισοτιμία και στις 4/12, οι πωλητές επιστρέφουν και πάλι στην ισοτιμία ωθώντας το ευρώ σε περαιτέρω υποχώρηση.

Παρόλα αυτά ένα εβδομαδιαίο κερί που κινείται έντονα ανοδικά και κλείνει πάνω από τη σημαντική αντίσταση του 61,8% Fib απογοητεύει τους πωλητές και επαναφέρει τους αγοραστές στην ισοτιμία. Αυτή η διάσπαση πάνω από τις αντιστάσεις που υποδεικνύει ο τριγωνικός σχηματισμός και το 61,8% αντίσταση Fibonacci, είναι δείγμα αύξησης των τιμών για το ευρώ. Μετά τη διάσπαση μιας σημαντικής αντίστασης συνήθως οι τιμές κινούνται προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης Fibonacci.

Το επόμενο επίπεδο αντίστασης Fibonacci εντοπίζεται στο 78.6% που βρίσκεται στο 1.4318. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις μέχρι το 1.4318 βρίσκονται στο 1.3920 με ενδεχόμενη διάσπαση να ανοίγει το δρόμο για τη σημαντική περιοχή αντιστάσεων των 1.4120 με 1.4318. Εάν δούμε τα θεμελιώδη των Η.Π.Α (λιανικές πωλήσεις, καταναλωτική εμπιστοσύνη, δείκτης τιμών παραγωγού) να υποχωρούν τότε ίσως αυτό να είναι ο καταλυτικός παράγοντας που θα επιδράσει στην ισοτιμία και θα τροφοδοτήσει την άνοδο.

Το ευρώ θα μπορούσαμε να το σκεφτόμαστε και ως ένα νόμισμα που ακολουθεί αντίστροφη κίνηση σε σχέση με το δολάριο, γεγονός που σημαίνει ότι αρνητικά νέα για το USD θα μπορούσαν να επιδράσουν θετικά στο ευρώ. Από την άλλη πλευρά αν οι ανακοινώσεις είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις εκτιμήσεις τότε θα πρέπει να περιμένουμε μια υποχώρηση στο 1.3642 προκειμένου να ξαναμπούν οι αγοραστές στην ισοτιμία.

Σε αυτό το σημείο επιβάλλεται να θυμίσουμε ότι στα trades που μπαίνουμε θα πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιούμε stop loss.

Facebook Comments