Βρετανία: Θέλει να μείνει στην ΕΕ

MarketNews

Βρετανία: Θέλει να μείνει στην ΕΕ , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η πλειονότητα των Βρετανών έχει αλλάξει άποψη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κι επιθυμεί πλέον η χώρα να μείνει στην ΕΕ και όχι να αποχωρήσει από αυτήν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα μία εβδομάδα πριν διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί να δώσει το 2017 στους Βρετανούς την ευκαιρία να επιλέξουν μέσω δημοψηφίσματος εάν θέλουν η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ, εφόσον ο ίδιος εκλεγεί εκ νέου πρωθυπουργός.

Κατά τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos MORI, το 54% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 37% κατά. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση για το θέμα αυτό, τον Νοέμβριο του 2012, το 48% είχε απαντήσει ότι θα ψήφιζε κατά και το 44% υπέρ της παραμονής.

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον Μάρτιο από την εταιρεία YouGov έδειξαν επίσης ότι η πλειονότητα των πολιτών στηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 Βρετανών εκλογέων από την 10η έως τη 12η Μαΐου.

Οι όροι της συζήτησης γύρω από την Ευρώπη έχουν αλλάξει από το 2012, δήλωσε ο Γκίντεον Σκίνερ, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής έρευνας στην Ipsos MORI, αφότου ο Κάμερον ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, χαρακτηρίζοντας πιθανό η χώρα να παραμείνει στην ένωση, αλλά με διαφορετικούς όρους.

Ωστόσο τα ποσοστά του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) που θέλει τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουν υψηλά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Opinium, το UKIP καταλαμβάνει την πρώτη θέση ενόψει των Ευρωεκλογών, συγκεντρώνοντας το 30% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ακολουθούν το Εργατικό κόμμα με 28% και το κόμμα των Συντηρητικών με 22%.