Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την εισαγωγική ομιλία του επισημαίνοντας ότι το 2018 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς κυρίως για τον τομέα της οικονομίας («Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο, μια χρονιά σταθμός, ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν χρειάζεται σκληρή δουλειά, ώστε να είναι κι εάν έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού») ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι κλείνουμε ένα μεγάλο κύκλο επιτροπείας για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα ενώ ποτέ ξανά δεν έχει ολοκληρωθεί τέτοια διαδικασία χωρίς να προστεθούν νέα μέτρα. Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται πλέον σε φάση ανάκαμψης και τα θεμελιώδη μεγέθη να ανακάμπτουν σταθερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα προηγούμενα προγράμματα που εφαρμόστηκαν λέγοντας ότι «επιβλήθηκαν προγράμματα που βύθισαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και πολλά κοινωνικά στρώματα στην φτώχεια».

Αναφέρθηκε όμως και στις διαπραγματεύσεις που έκανε η δική του κυβέρνηση λέγοντας ότι «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα».

Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά αποκλειστικά για την οικονομία αλλά «έχουμε θετικά μηνύματα και στην κοινωνία» με την την ανεργία να μειώνεται σταθερά, «δίνουμε μάχες στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας. Προχωρούμε σε μεγάλες τομές στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της πάταξης της διαφθοράς». Συγκεκριμένα είπε: «Μειώνεται σταθερά η ανεργία. 320.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης στην πλειοψηφία τους. Αντιστρέψαμε την τάση υπέρ των θέσεων μερικής απασχόλησης. Μειώσαμε το ποσοστό της μαύρης εργασίας από 19% σε 13%.»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ονομασία της ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι «έχουμε παράθυρο ευκαιρίας για λύση. Εάν επιτευχθεί θα είναι σε όφελος μιας νέας δυναμικής της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή». 

Facebook Comments