ΕΚΤ: Προς μείωση στο 0,15% τα επιτόκια

MarketNews

ΕΚΤ: Προς μείωση στο 0,15% τα επιτόκια, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πίτερ Πράετ, θα προτείνει μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% από 0,25%, κατά την επόμενη συνεδρίασή της νομισματικής στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η τράπεζα θέλει επίσης να εισαγάγει ένα αρνητικό επιτόκιο στις τραπεζικές καταθέσεις για πρώτη φορά, στο -0,1%, όπως επίσης προτείνει ο Πράετ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Der Spiegel.

Το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι στο μηδέν αυτή τη στιγμή και η μείωσή του στα αρνητικά θα σήμαινε ότι οι τράπεζες θα χρεώνονται για να... παρκάρουν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για αυτές να προτιμήσουν να ανοίξουν τις κάνουλες του δανεισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η ΕΚΤ ετοιμάζει δέσμη επιλογών πολιτικής για την συνεδρίαση του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων σε όλα τα επιτόκια.