Τράπεζα Πειραιώς: Διευκρινίσεις για τη συμφωνία με MIG

MarketNews

Τράπεζα Πειραιώς: Διευκρινίσεις για τη συμφωνία με MIG, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμφωνία που σύναψε με τη Marfin Investment Group  δίνει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως αποκτά, έναντι 165 εκατ. ευρώ, δάνεια και τίτλους αξίας 325 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντικές υπεραξίες και ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική διάρθρωση του ομίλου MIG.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον Τύπο αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς διευκρινίζει πως η ουσία της συναλλαγής είναι ένα corporate restructuring, «debt to debt» και «debt to equity». Συνιστά δηλαδή μια κλασική μορφή αναδιάρθρωσης δανειακής απαίτησης, στο πλαίσιο του Τομέα Recovery Banking Unit/Task Force της Τράπεζας Πειραιώς. 

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της διαχείρισης των υφισταμένων δανειακών συμβάσεων του ομίλου MIG, με στόχο τον εξορθολογισμό του δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου, «γεγονός που του προσδίδει περαιτέρω στρατηγική ευελιξία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των πιστωτριών τραπεζών που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του ομίλου MIG, μεταξύ αυτών και της Τράπεζας Πειραιώς».

Μετά από σχετική συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου, ΚΥΠΡ μεταβιβάστηκαν τελικώς στην Τράπεζα Πειραιώς δυο δανειακές συμβάσεις της θυγατρικής της MIG, Robne Kuce Beograd (RKB) ύψους 75 εκατ. ευρώ και 250 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έναντι τιμήματος 165 εκατ. ευρώ, για τις οποίες υπήρξε σχετική εκκρεμότητα αναφορικά με το κατά πόσον περιλαμβάνονταν στην αρχική περίμετρο της εξαγοράς των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα της σχετικής συμφωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά, έναντι συνολικού τιμήματος 165 εκατ. ευρώ και χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση, δάνειο ύψους 75 εκατ. ευρώ προς την RKB, το οποίο καλύπτεται με πολλαπλάσιας αξίας εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις, και ομολογίες ύψους 250 εκατ. ευρώ από την σειρά Α μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG, με τιμή μετατροπής 0,54 ευρώ ανά μετοχή και απόδοση 7% ετησίως.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύθηκε να προβεί σε μερική μετατροπή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, όπως άλλωστε προβλέπεται στους όρους του δανείου, για το ποσό των 90 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ποσό πoυ αντιστοιχεί στο 17,7% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.

«Η συμφωνία αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την ευρύτερη στρατηγική κατεύθυνση των κινήσεων ενίσχυσης της βιωσιμότητας των προβληματικών απαιτήσεων έναντι σημαντικών εξασφαλίσεων, με γνώμονα την προσθήκη αξίας για τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.