Σε πρόσφατο δελτίο προς τους επενδυτές της, οι αναλυτές της Morgan Stanley εξηγούν τους λόγους που οδήγησαν το ευρώ υψηλότερα, προβλέποντας τις επόμενες κινήσεις ΕΚΤ και την αντίδραση του κοινού νομίσματος. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας:

Η ανοδική κίνηση του ευρώ από τα μέσα του 2012 ήταν απότοκο δύο κυρίως παραγόντων:

1. Των εισροών κεφαλαίων προς ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα της περιφέρειας
2. Της απροθυμίας των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών να ανακυκλώσουν το αυξανόμενο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο θεωρείται δεδομένο ότι στη συνεδρίαση του Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δράσει, περικόπτοντας τα επιτόκια χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να δούμε αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Αυτό αναμένεται να κρατήσει το EUR σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα οι εισροές κεφαλαίων προς τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα μπορούσαν να ανακοπούν το επόμενο διάστημα. Ο Μάρτιος τόσο για τα ιαπωνικά όσο και τα αμερικανικά ομόλογα ήταν θετικός γεγονός που ίσως σηματοδοτεί μία στροφή των επενδυτών.

Με τα ευρωπαϊκά επενδυτικά προϊόντα να μοιάζουν λιγότερο ελκυστικά στους ξένους επενδυτές, η ΕΚΤ είναι αρκετά πιθανό να περικόψει τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει την αποχώρηση κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά assets.

Πιστεύουμε ότι το σκηνικό έχει στηθεί για το ευρώ προκειμένου να μπει σε μία άλλη πορεία και να πάρει ένα άλλο ρόλο από αυτό που επιτελεί μέχρι σήμερα. Πιστεύουμε ότι το EUR σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο ως επενδυτικό όχημα για νομίσματα που έχουν υψηλότερα επιτόκια.

Οι προοπτικές του EUR/USD ουσιαστικά εξαρτώνται από το ποια θα είναι η πορεία των αμερικανικών ομολόγων (ιδιαίτερα των ομολόγων με μικρή διάρκεια). Δεδομένης της ανόδου του πληθωρισμού στις Η.Π.Α θα λέγαμε ότι θα περιμέναμε μία πτώση στο EUR/USD το επόμενο διάστημα.

Facebook Comments