Θυμάμαι σαν να ήταν τώρα την σκηνή όταν λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντάϊσελμπλουμ είχε πάει να επισκεφθεί τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο επί της οδού Νίκης. Οι εικόνες με την εσπευσμένη αποχώρηση του Ντάϊσελμπλουμ υπό τα αμήχανα βλέμματα όλων των παρευρισκομένων, είχαν γραφτεί ανεξίτηλα στην ιστορία της Ελλάδας. Τότε κάποιοι, που προφανώς βλέπουν τα πράγματα επιφανειακά, είχαν μιλήσει για εθνική αξιοπρέπεια και περηφάνεια, που κατεδείχθη με την «αποφασιστική» συμπεριφορά Βαρουφάκη. Άλλοι όμως, όπως ο γράφων, που ερμηνεύουμε τα πράγματα πίσω από την αρχική εικόνα, καταλαβαίναμε ότι η Ελλάδα είχε μπει σε πολύ μεγάλες περιπέτειες, που σε καμιά περίπτωση δεν θα είχαν ευνοϊκή κατάληξη,

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε. Η σχοινοτενής (μη) διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, το ακόμα ακατανόητο και διχαστικό δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, η επιβολή των capital controls, που στέγνωσαν την δοκιμαζόμενη αγορά, και η άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης Τσίπρα στο τρίτο Μνημόνιο, που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν το αδιέξοδο των (μη) πολιτικών εκείνων, που αποδείχθηκαν άκρως καταστροφικές για τον τόπο.

Όμως το μέγεθος αυτής της καταστροφής, δυστυχώς ακόμα λίγοι Έλληνες, κι ιδίως όσοι είναι εκτός αγοράς, έχουν συνειδητοποιήσει. Ήλθε όμως ο ίδιος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ESM, o γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ και αποκάλυψε ότι το κόστος της τραγικής διακυβέρνησης Τσίπρα- Βαρουφάκη για την περίοδο αυτή του 2015, υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσό των 100 δις ευρώ, δηλαδή στο 1/3 του δημόσιου χρέους της χώρας. Δηλαδή, αν δεν είχε μεσολαβήσει το φοβερό 2015, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα είχε ορθοποδήσει και θα είχε περιορίσει το βραχνά του χρέους σε ανεκτά επίπεδα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν έμεινε μόνο σε αυτή την διαπίστωση. Προχώρησε και σε μια νέα αποκάλυψη, που όλοι εμείς, που παρακολουθούμε στενά τα πράγματα, υποψιαζόμαστε. Ότι στην ελληνική οικονομία στοίχισε επιπρόσθετα πολύ ακριβά ότι η πρώτη Αξιολόγηση του Γ’ Μνημονίου καθυστέρησε υπερβολικά. Κι αντί να κλείσει στους πρώτους τρεις μήνες, όπως ήταν η πρόβλεψη του Μνημονίου, χρειάστηκαν εννέα ολόκληροι μήνες να ολοκληρωθεί με μεγάλη ζημία για ότι είχε απομείνει στον ιδιωτικό τομέα, την αγορά και την παραγωγική οικονομία.

Οι τοποθετήσεις αυτές του επικεφαλής του ESM επιχειρήθηκε από πλευράς της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να υποτιμηθούν. Αλλά η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι σκληρή κι αμείλικτη.

Την ίδια ώρα, που στην Αθήνα ο Κλάους Ρέγκλινγκ αποκάλυπτε τον βαρύ λογαριασμό των πολλαπλών αστοχιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, στη Νέα Υόρκη διεξαγόταν ένα επενδυτικό φόρουμ, που είχαν συνδιοργανώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Οσες προσπάθειες κι αν έκαναν οι έλληνες, μεταξύ των οποίων κι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, να πείσουν τους υποψήφιους επενδυτές εξ Αμερικής να ρίξουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη έρχεται μετά την αξιολόγηση, προσέκρουσε σε ένα απόλυτα σοβαρό και καταλυτικό επιχείρημα: «Τι θα γίνει με τους τρελούς φόρους, που έχετε επιβάλλει. Και γίνονται χειρότεροι από βδομάδα σε βδομάδα. Χωρίς σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, επενδύσεις δεν υπάρχουν». Και χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη, η ανεργία δεν καταπολεμείται, κι ο γκρεμός είναι κοντά. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τα πράγματα κι έχουν κοινή λογική. Δυστυχώς μεταξύ αυτών δεν είναι οι συριζαίοι που μας κυβερνούν…

Ήδη, όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς τι συμβαίνει στην αγορά αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη. Η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη. Οι πληρωμές καθυστερούν, η κατανάλωση υποχωρεί. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016, διαγράφηκαν από το ΓΕΜΗ 15435 εταιρίες, ο μεγαλύτερος αριθμός κλεισίματος εταιριών από το 2010, που άρχισε η μεγάλη δοκιμασία. Και το χειρότερο: Για πρώτη φορά το ισοζύγιο είναι αρνητικό, δηλαδή διαγράφονται περισσότερες (κατά 2800) εταιρίες από όσες εγγράφονται. Ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ύφεσης της ελληνικής οικονομίας ήταν 1,4%. Ο μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ την ίδια ώρα οι γειτονικές μας Ρουμανία και Βουλγαρία, που επέβαλλαν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, καταπολέμησαν την γραφειοκρατία και διαμόρφωσαν ένα σταθερό με χαμηλούς συντελεστές φορολογικό σύστημα, γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη, την μεγαλύτερη στην ΕΕ.

Δυστυχώς αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι αριστεροί που μας κυβερνούν, καθώς η αριστερά δεν γνωρίζει ούτε αντιλαμβάνεται τους κανόνες της αγοράς, με τη φοροκαταιγίδα, που ήδη επέρχεται, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να ξεφύγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ποτέ και πουθενά στην ανθρώπινη ιστορία, με υπερβολικούς, ληστρικούς, όπως τους χαρακτηρίζω, φόρους δεν έχει υπάρξει ανάπτυξη. Παρά μόνο στο μυαλό του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του, που υπηρετούν μια ανόητη προπαγάνδα, που αλίμονο, πολύ γρήγορα θα διαψευστεί. Με τρόπο άγριο για όλους μας.

Facebook Comments