Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται πλέον ο ανασχηματισμός μετά το… απρόοπτο που κατέληξε στην -αναγκαστική, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές- παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε άμεση αντικατάσταση του υφυπουργού Παιδείας. Έμπειροι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες όμως εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα διορθωτικές κινήσεις.

Σε πλήρη σύγκρουση με την προσπάθεια του Μαξίμου να δείχνει πως η κυβέρνηση είναι συμπαγής και ακολουθεί ανεπηρέαστη και απρόσκοπτη το σχεδιασμό της στα μεγάλα θέματα, στην πραγματικότητα κλονίζεται από μικρούς κραδασμούς και δείχνει να παραπαίει, έναντι οποιουδήποτε πλήγματος, ακόμα και ασήμαντου. Σε μια περίοδο που συνειδητά έχει ανοίξει όλη την ατζέντα των μεγάλων θεμάτων, παίζοντας το τελευταίο της χαρτί, είναι ερώτημα αν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Βουλευτές και στελέχη που προσφάτως έβαλαν ζήτημα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αναμένεται να «ξαναχτυπήσουν», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, όπως πριν από λίγους μήνες ήταν εκείνος που ξεκινούσε το πολιτικό φλερτ με την Ενωση Κεντρώων και τον Βασίλη Λεβέντη με τις προσπάθειές του να έχουν τη γνωστή σημερινή κατάληξη, έτσι και χθες, με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», επιχείρησε επανέναρξη του πολιτικού φλερτ προς την Κεντροαριστερά.

Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης άφησε να διαρρεύσει ότι ο κ. Καμμένος ήταν εκείνος που ζήτησε από τον κ. Ζουράρι να παραιτηθεί και στη συνέχεια ο κ. Ζουράρις έστειλε την επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό. Ωστόσο, η υπόθεση Ζουράρι είναι ενδεικτική των σημερινών κυβερνητικών αδυναμιών που δεν μπορούν να κρυφτούν.

Το ύφος του υφυπουργού Παιδείας ούτε άγνωστο είναι ούτε καινούργιο. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το γεγονός ότι, ενώ στο παρελθόν Τσίπρας και Καμμένος αντιμετώπιζαν χαμογελώντας ανάλογα κρούσματα του κ. Ζουράρι, τώρα το κλίμα είναι βαρύ, οι δυνάμεις λιγοστές, το σχοινί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. τεντωμένο και αρκεί μία «ζουράρεια» ρήση, που κάποτε έκανε τον κ. Τσίπρα να χαμογελά από τα έδρανα της Βουλής, για να προκαλέσει κυβερνητική κρίση.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση δείχνει ότι αδυνατεί να συντονιστεί και στη διαχείριση του Σκοπιανού που η ίδια επέλεξε να ανοίξει. Υπό ισχυρή δημοσκοπική πίεση, ο υπουργός Αμυνας έβαλε στη συζήτηση το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το όνομα της FYROM, ενώ είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις Τσίπρα. Είναι το δεύτερο θέμα όπου Καμμένος και Τσίπρας εμφανίζονται σε απόσταση, κατά τη διαχείριση του Σκοπιανού. Πρόκειται για τη διεξαγωγή Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία επίσης ο κ. Καμμένος έχει προτείνει δημοσίως και ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί, αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί η θετική της έκβαση.

Όπως συνήθως πράττει, προκειμένου να πατά σε πολλές βάρκες, ο κ. Καμμένος με άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» έβαλε εμμέσως πλην σαφώς θέμα δημοψηφίσματος με τη φράση «ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην Ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της Ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό». Κατόπιν, όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, άφησε να διαρρεύσει ότι «οι ΑΝ.ΕΛ. έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».

Εβδομάδα εξελίξεων

Επί της ουσίας, διανύουμε εβδομάδα εξελίξεων στο Σκοπιανό. Την Τετάρτη οι διαμεσολαβητές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, θα συναντηθούν με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Στόχος είναι τον ερχόμενο μήνα οι ομάδες εργασίας να έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για το θέμα του ονόματος, αλλά και για το ζήτημα της αλλαγής στο Σύνταγμα της FYROM, του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας και άλλων συναφών θεμάτων.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τη γραμμή του 2007, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί τελικά στο Νταβός στις 23 Ιανουαρίου για τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ (23-26 Ιανουαρίου), κάτι που καθιστά πιθανή και συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Facebook Comments