Ας ξεκινήσουμε από την κοινή βάση, η οποία είναι ότι πρέπει να πίνουμε αυξημένη ποσότητα νερού.

Δυστυχώς πολλοί από εμάς αμελούμε την κατανάλωση νερού ή το θυμόμαστε κάπου εκεί το απόγευμα στη δουλειά, λίγο πριν επιστρέψουμε σπίτι και πίνουμε μαζεμένα τρία ποτήρια! Ωστόσο ακόμη και οι “τυπικοί”, που θέλουν να καταναλώνουν μία ορισμένη ποσότητα νερού ημερησίως, έχουν κάπως μπερδευτεί για το πως αυτή ορίζεται…

Η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες σχετικά με τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού ποικίλουν και υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό. “Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης νερού θα πρέπει να υπολογίζεται εξατομικευμένα, όπως ακριβώς και η διατροφή μας γενικότερα. Γιατί; Γιατί οι καθημερινές ανάγκες του κάθε ατόμου διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και της δραστηριότητές του.” 

Πως θα υπολογίσω το νερό που χρειάζομαι;

Καθημερινά χάνουμε αρκετό νερό μέσω του ιδρώτα, των ούρων, του εντέρου, ακόμη και της αναπνοής! Για να λειτουργήσει λοιπόν επαρκώς ο οργανισμός μας, χρειάζεται ν’ αναπληρώσει το “χαμένο νερό”. Η κατανάλωση τροφών και ποτών, πλούσιων σε νερό, βοηθούν σημαντικά.

Τα συνιστώμενα οκτώ ποτήρια νερού μεταφράζονται σε 1, 9 λίτρα. Για τους άνδρες προτείνονται γενικά 13 ποτήρια, άρα 3 λίτρα ενώ για τις γυναίκες 9 ποτήρια, δηλαδή 2,2 λίτρα.

Επί της ουσίας όμως η άσκηση, οι καθημερινές υποχρεώσεις, η κατάσταση της υγείας και το περιβάλλον που ζει ο καθένας από εμάς διαμορφώνει την πραγματική ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνουμε. Για παράδειγμα για κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού θα πρέπει σίγουρα να ξεπερνάει τα περιβόητα “8 ποτήρια”! Ασκήστε συστηματικά; Τότε αυξήστε τα ποτήρια νερού κατά 1, 5 με 2,5. Ανάλογα με τον ιδρώτα, που “ρίχνετε” στο γυμναστήριο! Πρέπει να καταναλώνετε μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μεγαλύτερες μετά την ολοκλήρωσή της κατά την αποθεραπεία. Η άσκηση είναι ανάλογη του νερού.

Όσο περισσότερη άσκηση, τόσο περισσότερο νερό! 

Είστε έγκυος ή θηλάζετε; 

Οι γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, έχουν επίσης αυξημένες ανάγκες για υγρά γενικά και νερό ειδικά. Οι έγκυες γυναίκες συνίσταται να πίνουν 2, 3 λίτρα νερό, περίπου 10 ποτήρια. Οι μανούλες που θηλάζουν, θέλουμε να πίνουν 3,1 λίτρα νερού, δηλαδή 13 ποτήρια την ημέρα. 
Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας;

Στον απλό πυρετό, τη διάρροια, τον εμετό κι όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα, οι ανάγκες του οργανισμού για κατανάλωση νερού αυξάνονται κατά πολύ! Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν πέτρα στη χολή. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ασθενών με προβλήματα καρδιάς κ. ά. που πρέπει να πίνουν νερό αλλά σε ορισμένη, συνιστώμενη από το θεράποντα ιατρό τους, ποσότητα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας! Κάπου εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το ρόλο που παίζει ο παράγων περιβάλλον. Όπου υπάρχει ζέστη κι υγρασία, απαιτείται αύξηση της κατανάλωσης νερού. Επίσης, τώρα που πλησιάζουμε στην κρύα αλλαγή του καιρού, όταν υπάρχει ζέστη μέσα στο χώρο σας πάλι ο οργανισμός θέλει πιο πολύ νερό στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί στην αλλαγή θερμοκρασίας.

Τέλος, όταν βρισκόμαστε σε μεγάλο υψόμετρο, πιθανότατα να αυξηθούν και οι φυσικές μας ανάγκες, όπως ούρηση, και να γίνει πιο γρήγορη η αναπνοή μας. Οπότε κι εδώ αυξάνεται κι η “επιθυμία” του σώματός μας για νερό! Τα αποθέματα σε πολλά “πόδια” εξαντλούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα. 

Το γνωρίζατε ότι…
– Συχνά μπερδεύουμε το αίσθημα της πείνας με αυτό το της δίψας κι ενώ διψάμε, τρώμε; – Τα άλλα υγρά που καταναλώνουμε, πρέπει να θεωρούνται ως έξτρα της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας νερού; – Οι άνδρες έχουν αυξημένες ανάγκες νερού συγκριτικά με τις γυναίκες; – Σε μεγάλο υψόμετρο τα αποθέματα νερού εξαντλούνται γρήγορα;

Facebook Comments