Την ευελιξία που δίνει η επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, αξιοποιεί η Eurobank δίνοντας έμφαση στο πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας και τις προοπτικές που εμφανίζει η απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η τράπεζα υλοποιεί το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει «πείσει» τα μεγαλύτερα διεθνή funds να τοποθετηθούν και μάλιστα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στη Eurobank, με βασικούς άξονες την ανάπτυξη των εργασιών σε συγκεκριμένους τομείς, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μείωση του κόστους.

Το business plan της τράπεζας στηρίζεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της κερδοφορίας, αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του Τ.Τ. και της Proton, όπως και της επιχειρηματικής κουλτούρας της τράπεζας και του προσωπικού της.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, το 2014 θα είναι έτος αναδιάρθρωσης και θα βάλει τις βάσεις που θα οδηγήσουν σε σταδιακή επιστροφή σε κερδοφορία το 2015, σε σημαντική επιτάχυνση το 2016 και σε πλήρη ανάπτυξη από το 2017.

Ειδικότερα, οι άξονες της στρατηγικής για φέτος είναι καταρχάς η λειτουργική ενοποίηση με Τ.Τ. που ολοκληρώθηκε και θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών μέσω της διατήρησης διακριτών δικτύων, σταυροειδών πωλήσεων στην πελατειακή βάση του Ταμιευτηρίου και συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ.

Το Τ.Τ. ενίσχυσε τη ρευστότητα της Eurobank – με βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις κατά 25%, προσέθεσε δανειακό χαρτοφυλάκιο με επισφάλειες μόλις 4,5% και θα προσδώσει συνέργειες 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank κ. Χρήστο Μεγάλο, δεύτερος άξονας είναι η υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού με έμφαση τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω εξειδικευμένων, διακριτών, μονάδων για ιδιώτες και επιχειρήσεις, την ενίσχυση του πελατοκεντρικού μοντέλου για την αύξηση των εσόδων και της ρευστότητας, και τη βελτίωση αποτελεσματικότητας με μείωση του κόστους.

Ιδιωτική συμμετοχή

Η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη καλύψει τον τρίτο άξονα που αφορά την ενίσχυση της ιδιωτικής συμμετοχής, αφού με την πρόσφατη αύξηση είναι κατά 65% ιδιωτική με μετόχους τα μεγαλύτερα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία δείχνουν δέσμευση παραμονής και συμμετοχής στην εταιρική διακυβέρνηση.

Συνέργειες 203 εκατ.

Οσον αφορά την κερδοφορία, μοχλοί ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με το business plan, οι συνέργειες ύψους 203 εκατ. ευρώ προ φόρων το 2015 από το Τ.Τ. και την Proton. Εχουν επιτευχθεί ήδη συνέργειες ύψους 56 εκατ. ευρώ από τη ρευστότητα και 33 εκατ. ευρώ από το κόστος.

Στο «μέτωπο» των δαπανών του ομίλου διατηρείται η πορεία αποκλιμάκωσης που έχει αποδώσει σε μείωση της τάξης του 30% από το 2008 ως σήμερα και ενισχύεται με σειρά κινήσεων όπως η εθελούσια έξοδος που οδηγεί σε περικοπή του κόστους κατά 61 εκατ. ευρώ ετησίως. Μείωση καταγράφεται και στο δίκτυο που θα αριθμεί στο τέλος του έτους 500 καταστήματα από 600 σήμερα.

Αποκλιμάκωση σημειώνεται ήδη στο κόστος ρευστότητας, αφού το spread των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν υποχωρήσει στο τέλος του 2013 στις 289 μ.β. από 359 μ.β. ένα έτος πριν και οι στόχοι είναι η περαιτέρω μείωση, η εξάλειψη της χρηματοδότησης από τον ΕLA που είναι μόλις 2 δισ. ευρώ και η βελτίωση του μείγματος καταθέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι για τη Eurobank η μείωση κατά 100 μ.β. στις προθεσμιακές αποφέρει 223 εκατ. ευρώ σε καθαρά έσοδα από τόκους.

Εμφαση δίνεται από τη διοίκηση της τράπεζας στην ανάκαμψη των εσόδων από προμήθειες μέσω της ανάπτυξης εργασιών, για παράδειγμα, asset management, χρηματοοικονομικών και εργασιών δικτύου που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν λόγω της μακροοικονομικής βελτίωσης.

Εξομάλυνση αναμένεται για το κόστος κινδύνου καθώς αυξήθηκε κατά 317 μ.β. την περίοδο 2007-2013 και πρόκειται να αποκλιμακωθεί, κάτι που μπορεί να φέρει προ φόρων έσοδα 380 εκατ. ευρώ για μια μείωση της τάξης των 100 μ.β.

Facebook Comments