Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αναμένουν την Τετάρτη τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα υπάρξουν στοιχεία για τον περιορισμό του προγράμματος κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ από την ομοσπονδιακή τράπεζα το Σεπτέμβριο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Ο FTSE υποχωρεί κατά 0,23% στις 6.486 μονάδες, με τη μετοχή της Glencore Xstrata να ωθεί προς τα κάτω την αγορά του Λονδίνου, ο CAC σημειώνει απώλειες 0,70% στις 4.095 μονάδες, ο DAX στο -0,15% στις 8.379 μονάδες, με τις απώλειες που έχει ο τίτλος της Deutsche Bank να δοκιμάζουν τη Φρανκφούρτη.

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 υποχωρεί σημαντικά κατά 1,14% στις 8.721 μονάδες, με τη μετοχή της Banco Santander να ωθεί προς τα κάτω τη Μαδρίτη, στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιταλικός FTSE MIB ο οποίος υποχωρεί 1,77% στις 17.363 μονάδες, επηρεασμένος καθοδικά από την Uni Credit.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει απώλειες 0,44% στις 305 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο όμιλος της Vodafone κατέβαλλε εκατομμύρια ευρώ στις βρετανικές φορολογικές αρχές στο πλαίσιο διακανονισμού που σχετίζεται με την ιρλανδική μονάδα της.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, το 2009 το Her Majestys Revenue and Customs προχώρησε σε διακανονισμό με τη βρετανική τηλεπικοινωνιακή για το θέμα της επιστροφής ιρλανδικών φόρων. Το συνολικό ποσό του διακανονισμού δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά η Vodafone οφείλει 67 εκατ. ευρώ σε φόρους από την ιρλανδική κυβέρνηση που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την Guardian, η Vodafone χρησιμοποιούσε την ιρλανδική θυγατρική της, την Vodafone Ireland Marketing, για να εισπράττει τις πληρωμές δικαιωμάτων από εταιρείες και κοινοπραξίες ανά τον κόσμο για την χρήση του εμπορικού της σήματος.

Η ίδια η Vodafone τονίζει ότι είναι απόλυτα διαφανής στο πλαίσιο των φορολογικών αρχών και τηρεί απόλυτα την νομοθεσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph, η Lloyds βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της Heidelberger Leben έναντι 400 εκατ. ευρώ, ενώ το τίμημα που προσφέρεται είναι το ήμισυ αυτού που ήλπιζε ότι θα αντλήσει η βρετανική τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, η Lloyds αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση αυτή την εβδομάδα.

Τόσο η Lloyds όσο και η Hannover Re αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Στα μάκρο της ημέρας, πτωτικά κινήθηκαν για πρώτη φορά το 2013 οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Αύγουστο, ωστόσο, η αξία των συναλλαγών στον κλάδο κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την έρευνα της Rightmove, η μέση τιμή των κατοικιών υποχώρησε κατά 1,8% τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του περασμένου μήνα.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι τιμές είναι ενισχυμένες κατά 5,5%, γεγονός που υποδεικνύει τη δυναμική αύξηση των τιμών του κλάδου το τρέχον έτος.

Τον Ιούλιο, οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία είχαν αυξηθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 4,8% σε ετήσια.

Facebook Comments