«Ο Έλληνας ασθενής»

Deutsche Welle

«Ο Έλληνας ασθενής», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με τίτλο «Ο Έλληνας ασθενής» το γερμανικό περιοδικό Stern δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από το Κιλκίς για την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης. Στον υπότιτλο, που συνοδεύει ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ένα κτίριο σε εγκατάλειψη, διαβάζουμε:

«Τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα. Η χώρα εξαθλιώνεται, οι άνθρωποι παραιτούνται. Σε περίπτωση που αρρωστήσουν, εύχονται να βρουν γιατρό που θα τους εξετάσει δωρεάν. Όμως και οι γιατροί έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους. Επίσκεψη σε μια κλινική της επαρχίας».

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα: «Ο ειδικευόμενος 34χρονος Παναγιώτης Χρονόπουλος είναι χειρουργός στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ένα κτίριο του 1936 με 230 κλίνες. Οι υπηρεσίες του διαρκούν συχνά περισσότερο από 36 ώρες. Κυρίως τη νύχτα έρχονται ανασφάλιστοι. Γνωρίζουν ότι το ταμείο δεν λειτουργεί. Γνωρίζουν ότι ο γιατρός δεν θα τους διώξει. (…) Είναι ήρωας; Ίσως, αν αποκαλούμε έτσι ανθρώπους που δεν θα χαρακτήριζαν πότε τον εαυτό τους έτσι. Ένας ιδεαλιστής, ένας γιατρός, ένας πολίτης. (…)

Πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα ήταν διαφορετική. Πολλοί διαμαρτύρονταν έντονα κατά της λιτότητας. Για τους καρκινοπαθείς που πέθαιναν λόγω έλλειψης φαρμάκων, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν τα σπασμένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι άνθρωποι αντιστέκονταν. Σήμερα επικρατεί ησυχία. Οι Έλληνες έχουν παραιτηθεί. Κυρίως όμως φοβούνται. Είναι πλέον καχύποπτοι, αρνητικοί. Μοιάζει σαν να προετοιμάζονται μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, για μια μουντή εποχή. Μια εποχή που είναι προτιμότερο να αποσυρθεί κανείς στην ιδιωτική του ζωή και να μην μιλά. (…)

Το ελληνικό κράτος έχει αφήσει στην τύχη τους γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό στο νοσοκομείο του Κιλκίς, γράφει το περιοδικό Stern. Εκείνοι όμως συνεχίζουν, προσπαθούν, θυσιάζονται και δεν το διαφημίζουν. Απλά κάνουν αυτό που πρέπει. Οι συνθήκες θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Λέγεται μάλιστα ότι “Η Ελλάδα είναι αφρικανική χώρα που ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη“».

«Το νέο ανατολικό μπλοκ»

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Το νέο ανατολικό μπλοκ» και φιλοξενεί άρθρα και σχόλια γύρω από την συμφωνία-ορόσημο που υπέγραψαν χθες Ρωσία και Κίνα για την παροχή φυσικού αερίου. Στον υπότιτλο του κύριου άρθρου διαβάζουμε: «Μια συμφωνία με επιπτώσεις. Η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας αλλάζει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Στην Ανατολή διαμορφώνεται ένα νέο ισχυρό μπλοκ. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιθωριοποιεί με τη συμφωνία την ΕΕ, που απειλεί με κυρώσεις λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάνει μάλιστα λόγο για ιδεολογική αντιπαράθεση Μόσχας και Πεκίνου εναντίον της Δύσης σημειώνοντας: «Ρώσοι και Κινέζοι επικαλούνται κοινές “αξίες“ απέναντι σε μια παρακμιακή Δύση, αμφισβητώντας το δικαίωμα των δυτικών να ορίζουν εκείνοι τις διεθνείς θεμελιώδεις αρχές. Σε όλους τους διεθνούς θεσμούς, Κίνα και Ρωσία εξουδετερώνουν συστηματικά τις αμερικανικές και δυτικές ηγεσίες. Πίσω από την οικονομική παγκοσμιοποίηση κρύβεται στην πραγματικότητα μια ιδεολογική μάχη».