Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη

MarketNews

Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τελικά το πρόσημο στις ευρωαγορές σήμερα ήταν θετικό για τις περισσότερες ευρωπαϊκές μετοχές, κλείνοντας μια συνεδρίαση που η μεταβλητότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά μόλις 0,01% στις 6.820,56 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,24% στις 9.720,91 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  σημείωσε άνοδο 0,21% στις 4.478,21 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,2% στις 341,14 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες μόνο αυτοί της Ισπανίας και του Λονδίνου κατέγραψαν απώλειες σήμερα.

Στο ταμπλό, η Raiffeisen Bank ενισχύθηκε κατά 5,8%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 161 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 128 εκατ. ευρώ.

Με κέρδη 3,5% έκλεισε η SABMiller, τα καθαρά κέρδη της οποίας στο έτος χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου ανήλθαν σε 3,38 δις. δολάρια έναντι 3,25 δις. δολαρίων το προηγούμενο έτος, ενώ τα συνολικά έσοδα της εταιρείας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 22,31 δις. δολάρια.

Στον αντίποδα, η Royal Mail υποχώρησε κατά 9,7%, καθώς απογοήτευσε την αγορά με τα προ φόρων κέρδη που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 363 εκατ. στερλίνες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 406 εκατ. στερλίνες.

Απώλειες 4,8% και για την Logitech International, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την κατάθεση των ετήσιων αποτελεσμάτων της λόγω ερευνών που διεξάγουν οι αρχές. Οι ελεγκτικές αρχές διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις καταστάσεις που έχει καταθέσει η εταιρεία στο παρελθόν.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μειώθηκε το Μάιο στις 53,9 μονάδες, από τις 54 μονάδες τον Απρίλιο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 53,8 μονάδες.

Ο δείκτης PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε ωστόσο σε χαμηλά έξι μηνών, στις 52,5 μονάδες από 53,4 μονάδες τον Απρίλιο. Στον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, ήτοι στις 53,5 μονάδες από 53,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γερμανία ο σύνθετος PMI σταθεροποιήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών, φτάνοντας στις 56,1 μονάδες.  Ο ΡΜΙ υπηρεσιών ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 35 μηνών, στις 56,4 μονάδες από 54,7 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα διέψευσε τις προβλέψεις των αναλυτών και διαμορφώθηκε στις 52,9 μονάδες από 54,1 μονάδες τον Απρίλιο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία συρρικνώθηκε τον Μάιο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες, σύμφωνα με τον δείκτη ΡΜΙ, αυξάνοντας τις ανησυχίες για ασθενέστερη ανάπτυξη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε τον Μάιο στις 49,3 μονάδες από 50,6 μονάδες τον Απρίλιο, δηλαδή υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.