Μπορεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς να ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό ωστόσο η χρονική στιγμή της παρουσίασης αλλά και ο τρόπος παρουσίασης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Και αυτό γιατί ο κ. Σαμαράς ανάλωσε μία ώρα σε ένα σχέδιο ανάπτυξης που καλύπτει όλες τις κοινωνικές ομάδες, όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, την περιφέρεια, την ναυτιλία, τον τουρισμό και τον δημόσιο τομέα. Και προχώρησε μάλιστα και στην ανακοίνωση στόχων με αριθμούς κάτι που τον καθιστά άμεσα υπεύθυνο αν δεν μπορέσει να τα υλοποιήσει. Κάποιοι απόρησαν με την σιγουριά και την αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά και κάποιοι άλλοι έσπευσαν να πουν ότι είναι απλώς προεκλογικές δεσμεύσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει γιατί αυτά που ανακοινώθηκαν δεν είναι υλοποιήσιμα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Γιατί λοιπόν ο πρωθυπουργός επέλεξε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών να πάρει αυτό το ρίσκο με κίνδυνο να εκτεθεί αν κάτι από αυτά που ανακοίνωσε δεν υλοποιηθούν;

Για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι θέλει να δείξει στους πολίτες ότι η κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα και στον τομέα της ανεργίας και στον τομέα της ανάπτυξης. Και ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις και σχέδιο και για τις θέσεις εργασίας και για την προσέλκυση επενδύσεων και για τα έσοδα από τον τουρισμό και για την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει διατυπώσει κανένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για κανέναν τομέα της οικονομίας και βέβαια επιβεβαιώνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα που θα βρει τα χρήματα για να προσλάβει ξανά στο δημόσιο όσους απομακρύνθηκαν και να επαναφέρει μισθούς και συντάξεις σε επίπεδα προ κρίσης.

Και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι καλεί ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει αν έχει κάτι παρόμοιο. Να παρουσιάσει δηλαδή ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα οδηγήσει την χώρα οριστικά εκτός της ανάγκης εξωτερικής δανειοδότησης.  Ήδη αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος τα κυβερνητικά στελέχη σε δηλώσεις τους ξεκίνησαν να καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να πράξει κάτι ανάλογο ή έστω να απαντήσει με νούμερα στο πρόγραμμα που εξήγγειλε Η ΝΔ.

Facebook Comments