Σε πρόσφατο άρθρο του ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων του μεγαλύτερου διαχειριστή χρήματος παγκοσμίως, της BlackRock, εκθέτει τους κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα. Ο Koesterich σε άρθρο του εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες απειλές που εκτείνονται μπροστά μας είναι τέσσερις:

1. Ουκρανία. Δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι πρόκειται να γίνει στην Ουκρανία, με τις εντάσεις να συνεχίζουν. Παρόλα αυτά η προσοχή των αγορών είναι μειωμένη στις συνθήκες που επικρατούν στην Ουκρανία με το δείκτη VIX την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε και τα selloff στα χρηματιστήρια να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Μία κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία θα μπορούσε να επαναφέρει την αποστροφή ρίσκου στις αγορές.

2. Ευρώπη. Με χώρες της ευρωπεριφέρειας να βλέπουν τα επιτόκια των ομολόγων τους να κινούνται προς χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, θα πρέπει να προσέξουμε τι γίνεται στην αγορά ομολόγων των χωρών της Ευρώπης. Το κρατικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, η ανάκαμψη παραμένει ανεμική ενώ τα κράτη των χωρών της Ευρωζώνης φλερτάρουν με τον αποπληθωρισμό. Εκτός από τα οικονομικά μεγέθη όμως, σημαντικό είναι και το πολιτικό ρίσκο. Οι ευρωεκλογές αναμένεται να είναι σημαντικές καθώς θα αποκαλύψουν τις νέες πολιτικές ισορροπίες ιδιαίτερα σε χώρες με πολιτική αστάθεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας, της οποία τα μακροοικονομικά μεγέθη φαίνεται να παρουσιάζουν βελτίωση όμως το πολιτικό ρίσκο και η αστάθεια της κυβέρνησης βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

3. Κίνα. Το βασικό σενάριο είναι ότι πρόκειται να δούμε μία επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας το επόμενο διάστημα. Μέχρι στιγμής τα μακροοικονομικά μεγέθη επιβεβαιώνουν αυτή τη πρόβλεψή μας. Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο, να ελέγξει την αγορά του real estate ισορροπώντας παράλληλα τη πιστωτική επέκταση. Μία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία.

4. Αγορά ομολόγων των Η.Π.Α. Για ποιο λόγο θα πρέπει να ανησυχούμε για την πορεία των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων; Γιατί όπως όλοι έχουμε μάθει από τον προηγούμενο Μάιο, με τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα, οι τιμές των ομολόγων μπορούν να αναστραφούν βίαια και απότομα. Όσον αφορά τα επιτόκια των ομολόγων θα πρέπει να επικεντρώσουμε τη προσοχή μας σε δύο σημαντικούς παράγοντες: πρώτον μία μεταβολή της ρητορικής της FED και δεύτερον μία μαζική πώληση των funds των ομολόγων από το ευρύ κοινό. Μία μεταστροφή των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ραγδαία μεταβολή στις τοποθετήσεις των επενδυτών.

Facebook Comments