Μισή δουλειά – μισός μισθός – μισή ζωή, από την περήφανη χορηγό «Πρώτη φορά Αριστερά»
Με λίγα λόγια, ενώ «βγαίνουμε από τα μνημόνια», παγιώνεται όλο και περισσότερο η νέα γενιά των φτωχών εργαζομένων των 300-400 ευρώ
Με λίγα λόγια, ενώ «βγαίνουμε από τα μνημόνια», παγιώνεται όλο και περισσότερο η νέα γενιά των φτωχών εργαζομένων των 300-400 ευρώ
Όλοι ασχολούνταν με τον χουλιγκανισμό, τα αρχαία και την παραίτηση Ζουράρι, το 154 που σκόραρε η κυβέρνηση λόγω της συριζοποιημένης πλέον Μεγαλοοικονόμου και άλλα κοσμοϊστορικά και κρίσιμα για το αύριο της χώρας μας θέματα, στην «Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση και βλέπει την ανάπτυξη» κατά τον κύριο Τσίπρα, εκτός του ότι ψηφίστηκε ένα πολυνομοσχέδιο-κόλαση, εκτοξεύτηκε και ο αριθμός εκείνων που δουλεύουν για λίγες ώρες και για ένα χαρτζιλίκι. Με λίγα λόγια, ενώ «βγαίνουμε από τα μνημόνια», παγιώνεται όλο και περισσότερο η νέα γενιά των φτωχών εργαζομένων των 300-400 ευρώ, και η χώρα μας ανέβηκε στο πρώτο σκαλί πανευρωπαϊκά στην εργασιακή ανασφάλεια.
Η ελληνική κυβέρνηση φυσικά βλέπει τα στοιχεία από την δική της μοναδική οπτική γωνιά και πανηγυρίζει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έστω και εάν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν πως η πλειοψηφία αφορά θέσεις μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως για την περίοδο Ιανουαρίου–Δεκεμβρίου 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.400.398 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.256.853 επομένως, το ισοζύγιο είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 143.535 νέες θέσεις εργασίας, τα ίδια αυτά στοιχεία αποκαλύπτουν παράλληλα ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις , τον Δεκέμβριο του 2017 έφτασαν στο 57,39% των συνολικών (41,78% μερική απασχόληση και 15,61% εκ περιτροπής εργασία).
Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται στο 42,61%. Και στο σύνολο του έτους, η πλήρης απασχόληση αγγίζει το 45,13%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία (55%).
Και για του λόγου το αληθές, τα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η μερική απασχόληση στις νέες προσλήψεις αυξάνεται. Από το 53,05% που ήταν το 2015, ανήλθε στο 54,74% το 2016 και έκλεισε στο 55,07% το 2017. Την ίδια στιγμή, η πλήρης απασχόληση μειώνεται διαρκώς.
Η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση που ήρθε (και καλά) για να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις, έχει δημιουργήσει πλέον μία εργασιακή ζούγκλα στη χώρα με τους περισσότερους εργαζόμενους να φυτοζωούν, εγκλωβισμένοι στην… μερική ζωή που τους προσφέρουν τα 400 (μάξιμουμ) ευρώ της μερικής απασχόλησης (εάν πληρώνονται και στην ώρα τους)… Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ άλλωστε, οι αποδοχές των εργαζομένων με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση στην Ελλάδα φτάνουν τα 500 ευρώ μεικτά.
Και τα αποτελέσματα της έρευνας της Nielsen έρχονται να τονίσουν ακριβώς αυτό, την εργασιακή ζούγκλα στην οποία ζουν οι Έλληνες. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, η εργασιακή ανασφάλεια έχει πανευρωπαϊκή πρωτιά στην Ελλάδα αφού 3 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους. Επίσης, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το 83% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και το 2018, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 63 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα της Nielsen ανά τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, 7 στους 10 Έλληνες, προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους, σημαντικά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, εάν συγκριθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι το 56%.
Ειδικότερα, οι κύριες ενέργειες των Ελλήνων για περικοπή των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (70%), των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (71%) και στα έξοδα για ρουχισμό (63%). Ζουν απλά για να πληρώνουν φόρους, μετακίνηση και φαγητό δηλαδή…
Σοκαριστικό είναι και το συμπέρασμα της έκθεσης της ομάδας υποστήριξης οικονομικής διακυβέρνησης του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην αύξηση της φτώχειας. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2008-2016 ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, εκφρασμένος ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, αυξήθηκε περισσότερο στην Ελλάδα (+7,5%) από ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σε απόλυτους αριθμούς, κατά την περίοδο 2008-2016, ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε στην Ελλάδας κατά 700 χιλιάδες.
Με τα 400 ευρώ που παίρνουν πια όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στη χώρα μας, που φτάνουν για να καλύψουν μόνο ελάχιστα βασικά με την φορο-λαίλαπα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πώς ακριβώς θα «χρηματοδοτηθεί» η ανάπτυξη και το τέλος της κρίσης που τάζει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αφήνει τους υπουργούς του να πανηγυρίζουν τα ρεκόρ… προσλήψεων.
Όλοι αυτοί εκλέχτηκαν (και) γιατί υποσχέθηκαν την επιστροφή του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ και από τότε το μόνο που κάνουν είναι να τον τσεκουρώνουν και να παγιώνουν το καθεστώς της… μισής δουλειάς, να γονατίζουν μέχρι εξαφάνισης την μεσαία τάξη και να γιγαντώνουν την φτώχεια. Και αντ αυτού ασχολούμαστε με τους Ζουράριδες και την… στράτευση της Μεγαλοοικονόμου…
Facebook Comments