Σε μια παράξενη και απροσδόκητη εξέλιξη των γεγονότων, αυξάνονται οι πιθανότητες ότι το ΔΝΤ θα προσχωρήσει επισήμως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πριν από την ολοκλήρωσή του στις 20 Αυγούστου, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η Eurasia Group.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, το βασικό της σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα μπει σε καθεστώς “ενισχυμένης εποπτείας”, με την πολιτική συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας μετά τη διάσωση, καθώς και την ελάφρυνση του χρέους, να είναι πιθανή τον Μάιο ή η το αργότερο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το ΔΝΤ επιδιώκει την επίσημη ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα

Σε ίσως μια από τις πιο παράξενες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική, το ΔΝΤ – ένας μακροχρόνιος επικριτής της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους στην ευρωζώνη – σηματοδοτεί τώρα την προθυμία να ενεργοποιήσει την “προληπτική συμφωνία Standby” και να προσχωρήσει επισήμως στο ελληνικό πρόγραμμα μαζί με τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, όπως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Eurasia, Mujtaba Rahman, και οι περισσότεροι δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα.

Ο πιο σημαντικός είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση μεταξύ της ηγεσίας του ΔΝΤ ότι το “σύμπαν δεν περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα” και ότι το Ταμείο κινδυνεύει να απομονωθεί εάν καταρρεύσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω των δύσκολων σχέσεων με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Μια ανταγωνιστική σχέση με την ΕΕ θα άφηνε το θεσμικό όργανο να αποξενωθεί από τους δύο κύριους μετόχους του – σε ένα χειρότερο σενάριο, ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή του.

Το ένστικτο του ΔΝΤ για αυτοσυντήρηση συμβάλλει σε μια διαφορετική προσέγγιση, σημειώνει η Eurasia. Το Ταμείο έχει αρχίσει να παίζει τον ρόλο του καλού με τους ομολόγους του στην ΕΕ και εξετάζει σοβαρά την ενεργοποίηση του προγράμματός τους. Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Το Eurogroup όμως δεν πρόκειται να προσφέρει ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, η οποία να ξεπερνά τις παραμέτρους της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου 2017.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τελειώσει περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το πρόγραμμα διάσωσης του ευρωπαϊκού ΕSM, γύρω στις 20 Αυγούστου. Μια εκταμίευση από το ΔΝΤ είναι επίσης απίθανη, αν και η SBA δεσμεύει χρήματα για την Ελλάδα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αντλήσει από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί (κάτι που είναι επίσης απίθανο).

Έτσι, το μόνο πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι το θετικό μήνυμα που θα στείλει στις κεφαλαιαγορές. Πρώτον, ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να υπογράψει την επιτυχή ολοκλήρωση της διάσωσης και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και δεύτερον, τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Καθώς αυτό θα διατηρούσε ανοικτά τα κανάλια του ΔΝΤ με την ΕΕ, θα δημιουργούσε επίσης καλύτερες συνθήκες για συνεχή συνεργασία σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος στο μέλλον.
 
Η ενισχυμένη επιτήρηση εξακολουθεί να είναι το βασικό σενάριο

Η μακροχρόνια άποψη της Eurasia είναι ότι η Ελλάδα θα τερματίσει με επιτυχία το πρόγραμμά της τον Αύγουστο και θα μπει σε “ενισχυμένη εποπτεία” στο πλαίσιο της two-pack συμφωνίας της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε πράγματι να αποκαλεστεί “καθαρή έξοδος” – καθώς η Ελλάδα δεν θα λαμβάνει καμία χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίρους της. Ωστόσο η Αθήνα δεν πρόκειται απλώς να επανέλθει στο σύστημα οικονομικής εποπτείας που εφαρμόζεται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική (μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης) και στην ευρύτερη μακροοικονομική πολιτική (μέσω της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών). Φυσικά θα υπάρξει βαθμός παρέμβασης από το Eurogroup αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν θα είναι “καθαρή”.

Τρεις επιλογές συζητούνται στους διαδρόμουν εξουσίας της ΕΕ επί του παρόντος. Η πρώτο – η οποίο θα ήταν το πιο αυστηρή – είναι μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή υπό όρους (ECCL).

Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα μίας ECCL: θα συνοδεύεται από μνημόνιο συμφωνίας, χρηματοδοτικό φάκελο, αξιολογήσεις – ακόμη και επικεφαλής αποστολής. Με άλλα λόγια, αυτό θα ήταν βασικά ένα πρόγραμμα χωρίς χρήματα και θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει επίσης κινδύνους και για την ΕΕ: τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να συμφωνήσουν με την ECCL και θα χρειαστεί να συνεργαστούν με το ΔΝΤ για μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), η οποία, ενώ γίνεται ευκολότερη, θα ήταν πολύπλοκη.

Ωστόσο, θα υπήρχαν και πλεονεκτήματα. Θα έδινε μία εγγύηση για τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις και θα παρέχει κάλυψη στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους με φθηνά επιτόκια.

Συνολικά, η Eurasia εκτιμά ότι η ECCL είναι απίθανη. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι – στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο – δεν θα άφηνε στην ΕΕ να ισχυριστεί ότι έχει προχωρήσει μπροστά.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση που συζητείται είναι η “παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα (PPS)” – το πλαίσιο στο οποίο μπήκε η Πορτογαλία και άλλοι μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα από την πλευρά των πιστωτών είναι ότι η PPS δεν έχει κανένα μηχανισμό επιβολής κυρώσεων. Δεδομένων των κινδύνων που εξακολουθούν να υφίστανται στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους θα παρέχεται με την πάροδο του χρόνου, το Eurogroup πιθανότατα να θέλει περισσότερα, σημειώνει η Eurasia.

Αυτό μας οδηγεί στην τρίτη επιλογή – και το βασικό σενάριο της Eurasia – της “ενισχυμένης εποπτείας”. Αυτό έχει περισσότερη αυστηρότητα από την PPS. Πρώτον, επαναλαμβάνει τη θεσμική δομή της τρόικας (“η Κομισιόν μαζί με την ΕΚΤ σε συνεργασία με το ΔΝΤ”), η οποία θα δώσει μεγαλύτερη άνεση στους υπουργούς Οικονομικών. Δεύτερον, έρχεται με τριμηνιαίες αξιολογήσεις. Επιτρέπει επίσης στα θεσμικά όργανα να διεξάγουν stress tests στις τράπεζες και να υποβάλλουν πολιτικές συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση εάν το θεωρούν αναγκαίο. Είναι σημαντικό ότι, ως μορφή κυρώσεων, επιτρέπει επίσης στα θεσμικά όργανα να “συστήσουν ένα πρόγραμμα” – κάτι που θα δώσει στο Eurogroup την επιρροή που επιδιώκει.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους ξεκινούν τώρα, παρά το αδιέξοδο στο Βερολίνο

Οι συζητήσεις αρχίζουν επίσης για την ελάφρυνση του χρέους. Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα καμία γερμανική κυβέρνηση, η δήλωση του Eurogroup από τον περασμένο Ιούνιο προέβλεπε ότι θα προχωρήσει η προσπάθεια αυτή μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Έτσι οι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι έχουν πολιτική κάλυψη παρά το αδιέξοδο στο Βερολίνο.

Η πρόταση της Κομισιόν – την οποία στηρίζουν και οι Γάλλοι – συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ονομαστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι θα εξουδετερώσει κάθε δυνητική διχοτόμηση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ: Εάν η ανάπτυξη κινηθεί όπως εκτιμά το ΔΝΤ (1,0%), τότε τα μέτρα για το χρέος θα προσαρμοστούν αναλόγως ώστε να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Ομοίως, εάν η ΕΕ είναι σωστή και η ανάπτυξη αποδεικνύεται ισχυρότερη, θα χορηγηθεί λιγότερη ελάφρυνση του χρέους.

Το δεύτερο ζήτημα θα είναι οι προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους – η οποία σίγουρα δεν θα έρθει δωρεάν – και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα.

Τρίτο θα είναι το ερώτημα πόσο μεγάλα θα είναι τα αποθέματα μετρητών και αν τα χρήματα που απομένουν στον ESM θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν για το reprofiling του ελληνικού χρέους – μια κερδοφόρα συζήτηση για την κυβέρνηση. Οι εν λόγω αριθμοί είναι σημαντικοί: 40,2 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Για την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση προορίζονται 18,4 δισ. ευρώ (6,7 δισ. ευρώ για την τρίτη και περίπου 2 δισ. ευρώ για τα ταμειακά αποθέματα), αφήνοντας συνολικά 27,4 δισ. ευρώ στον ΕSM μετά τη λήξη του προγράμματος. Το πόσο από αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθεί θα συζητηθεί από τώρα μέχρι τον Ιούνιο.

Μικρές οι αναταράξεις από την πολιτική
 
Η εγχώρια πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ευνοεί επίσης μια επιτυχημένη έξοδο φέτος. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με 154 ψήφους ήταν μια μεγάλη νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως υπάρχουν ακόμη μερικά θέματα που αξίζουν παρακολούθηση στην Ελλάδα, σημειώνει ο Rahman. Πρώτον, αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ενώ αυτό είναι απίθανο να εξελιχθεί σε πλήρης κρίση, υπάρχουν ενδείξεις κόπωσης.

Δεύτερον, είναι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος της ΠΓΔΜ. Ο Πάνος Καμμένος, δήλωσε πρόσφατα στο κόμμα του ότι “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τον ελληνικό όρο Μακεδονία. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως το Vardarska, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και που δεν περιέχουν τον όρο Μακεδονία. Και δεχόμαστε αυτούς τους όρους “. Αν και Καμμένος δείχνει σκληρή στάση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποσυρθεί από τη θέση αυτή αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και θα προκύψει ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα. Υπάρχει, ωστόσο, η πιθανότητα να προσπαθήσει να εκτροχιάσει οποιαδήποτε συμφωνία – και μάλιστα να απειλήσει την ύπαρξη του κυβερνητικού συνασπισμού σε μια προσπάθεια να πετάξει την εθνικιστική σημαία και να ξανακερδίσει κάποιο πολιτικό έδαφος. Φυσικά, ακόμη και αν ο Καμμένος εμμείνει στην στάση του, η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμα να προχωρήσει, αφού άλλα κόμματα (όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ) μπορούν να επιλέξουν να υποστηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Όσον αφορά τις εκλογές, προς το παρόν, η άποψή της Eurasia παραμένει η ίδια. Πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθούν το 2019, όπως έχει προγραμματιστεί, αν και υπάρχει πιθανότητα 45% να γίνουν φέτος. Ο Τσίπρας μπορεί να επιδιώξει να προκηρύξει εκλογές για να συμπέσουν με τις ευρωπαϊκές εκλογές μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019. Κάνοντάς το, ο Τσίπρας θα ελπίζει ότι θα μπορέσει να κατευθύνει μέρος της διαμαρτυρίας για την ευρωεκλογές και να περιορίσει τις απώλειές του.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments