Η ενίσχυση του γενικού επίπεδου των τιμών το 2017 αντικατοπτρίζει κυρίως την αύξηση των τιμών της ενέργειας και της έμμεσης φορολογίας, σημειώνει η Eurobank στην ανάλυσή της «Επτά ημέρες οικονομία».

Επί παραδείγματι αναφέρει πως ο πληθωρισμός βάσει του πυρήνα του εθνικού ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 0,0% το 2017 και το αντίστοιχο μέγεθος βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή με σταθερούς φόρους (ΕνΔΤΚ-ΣΦ) ανήλθε στο 0,3%.

Οι αναλυτές της τράπεζας, αναφέρουν πως ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία πέρασε σε θετικό έδαφος το 2017 για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια. 

Εκτιμούν ότι στο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα η πορεία του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα κλείσει το υπάρχον παραγωγικό κενό (η διαφορά ανάμεσα στο δυνητικό και στο τρέχον πραγματικό ΑΕΠ).

Για όσο χρονικό διάστημα ο βαθμός εκμετάλλευσης των παραγωγικών πόρων είναι χαμηλός και η οικονομική δραστηριότητα είναι σχετικά ισχνή, η πιθανότητα εμφάνισης υψηλών πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία θα παραμένει μικρή, προσθέτουν.

Facebook Comments