Πιέσεις αναμένεται να ασκήσει στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε., ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να απορρίψουν τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Μάρτιν Σουλτς, καλώντας τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο στήριξης άλλων υποψηφίων, σύμφωνα με το Reuters.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές, ο Bρετανός πρωθυπουργός θεωρεί τους δύο άνδρες υπερβολικά φεντεραλιστές.

«Είναι πραγματικά σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι προσανατολισμένος στις μεταρρυθμίσεις. Εκείνος (ο Κάμερον) θα συνομιλήσει με τους ηγέτες της Ε.Ε. σχετικά με τους άλλους υποψηφίους», είπε μία από τις πηγές.

Όσο για το πρόσωπο της προτίμησής του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό παραμένει μυστήριο. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ε.Ε. και Βρετανοί έχουν στο παρελθόν αναφέρει το όνομα της πρωθυπουργού της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ που ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες και είναι, μεταξύ άλλων, πιθανή υποψήφια.

Όπως σημειώνει το Reuters, το έργο του Κάμερον δεν θα είναι εύκολο. Ο Γιούνκερ υποστηρίζεται θερμά από τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Να σημειωθεί πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες μία πρώτη συνάντηση σχετικά με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με άλλα ανώτατα αξιώματα στην Ε.Ε..

Facebook Comments