Την τελευταία λέξη έχουν σήμερα οι ψηφοφόροι από τις υπόλοιπες 21 χώρες – μέλη της ΕΕ που προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ αυτών είναι και η Γερμανία με συνολικά 64 εκατομμύρια ψηφοφόρους, εκ των οποίων τα σχεδόν 3 εκ. είναι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ.

«Ευρωκόπωση» στη Γερμανία

Ο προεκλογικός αγώνας στη χώρα κύλησε μάλλον βαρετά και δεν είχε ίχνος ενθουσιασμού και έντασης. Παρά τις προσπάθειες των πολιτικών και των ΜΜΕ με debate των δύο κύριων αντιπάλων, του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και του Μάρτιν Σουλτς για το Σοσιαλιστικό, και με ειδικές εκπομπές να καταδείξουν τις ιδιαιτερότητες της εκλογικής αναμέτρησης, συνάντησαν μάλλον την αδιαφορία του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές μετά από έξι χρόνια ευρωκρίσης η Ευρώπη έχει προκαλέσει κόπωση στους Γερμανούς. Ακόμη και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναμένεται να λάβει το εκπληκτικό ποσοστό του 7% , δεν μπόρεσε να «ποντάρει» πιο ψηλά με θέματα, όπως κούρεμα χρέους, ευρωομόλογα, μηχανισμός διάσωσης και Ελλάδα.

Στα πλακάτ και στα προεκλογικά σπότ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έριξε το βάρος του στην καγκελάριο Μέρκελ, και όχι στον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, που είναι σχετικά άγνωστος στη Γερμανία, αλλά ούτε και στον γερμανό επικεφαλής υποψήφιο του κόμματος, Ντέιβιντ Μακ ΄Αλιστερ, σε σημείο που δημιουργήθηκε σύγχυση για το ποιος είναι τελικά ο υποψήφιος. Αντίθετα το Σοσιαλδημοκρατικό «επένδυσε» στον Μάρτιν Σουλτς, ως ο «Γερμανός για την Ευρώπη», όπως αναφέρουν τα πλακάτ.

«Όχι στα ευρωομόλογα»

«Παλεύω γι αυτήν την Ευρώπη», είπε χθες ο Σουλτς στη Φραγκφούρτη ολοκληρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία. « ¨Όχι γιατί είναι καλή, αλλά για την κάνουμε καλύτερη. Για μας του Γερμανούς δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την Ευρώπη. Γι αυτό παρακαλώ για τη ψήφο σας». Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ στην πόλη Βορμς υπενθύμισε ότι η ΕΕ γεννήθηκε από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι «καθήκον μας σήμερα είναι να συνεχίσουμε αυτό το έργο ειρήνης και εν προκειμένω στο θέμα της Ουκρανίας, να μιλήσουμε με τη Ρωσία».

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Και ήταν καθησυχαστική. «Ένα θέλω να σας πως. Δεν πρόκειται να γίνουν εισαγωγές χλωριωμένων κοτόπουλων από τις ΗΠΑ, το εμπόδισα επί χρόνια και θα συνεχίζω να το κάνω, μην έχετε καμιά αμφιβολία».

Καθησυχαστική ήταν η Άγκελα Μέρκελ και σε ότι αφορά την αμοιβαιοποίηση του χρέους απορρίπτοντας τα ευρωομόλογα. Αλλά και ο Μάρτιν Σουλτς, παρά τη θέρμη με την οποία έδειχνε να υποστήριζε παλαιότερα το θέμα, προεκλογικά συντάχθηκε με την Μέρκελ. Σε συνέντευξη στη Leipziger Volkzeitung, που κυκλοφορεί αύριο ο Σουλτς απάντησε ως εξής σε σχετικό ερώτημα: «δεν φιλοσοφώ προεκλογικά για θέματα τελειωμένα.

Για τα ευρωομόλογα δεν υπάρχει ούτε πλειοψηφία, ούτε προϋποθέσεις για την εισαγωγή τους…πρωταρχικός στόχος μου είναι να κρατηθούν τα επιτόκια χαμηλά για να μειωθεί το δημοσιονομικό χρέος και να μην οδηγηθούμε σε κοινωνική καταστροφή».

Facebook Comments