Παρά την πτώση κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη στη Γερμανία, διασφαλίζοντας 36,1% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 27,5%, που αύξησαν θεαματικά τη δύναμή τους (+7%). Ακολουθούν οι Πράσινοι με 10,5-11% και το Κόμμα της Αριστεράς με 7,8%.

Την είσοδο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 6,5% διασφαλίζει για πρώτη φορά το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Εναλλακτικής Επιλογής για τη Γερμανία, AfD. Συνεχίζεται η καθίζηση των Φιλελευθέρων (FDP) που εκλέγουν μεν τρεις βουλευτές, βλέπουν ωστόσο το ποσοστό τους να πέφτει στο 3,1% από το 11% των προηγούμενων ευρωεκλογών. Μετά την κατάργηση του ορίου του 3% για την εκπροσώπηση γερμανικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκλέγονται και βουλευτές από μικρότερα κόμματα, όπως εκείνο των Πειρατών.Ενδεχομένως εκλέγεται και βουλευτής από το νεοναζιστικό NPD (0,8%).

Πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

«Μπορούμε να ζήσουμε με το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Xριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ στη δημόσια τηλεόραση ARD, εννοώντας προφανώς ότι παρά τις απώλειες, το CDU είναι ικανοποιημένο με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που βλέπουν πρωτιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Φόλκερ Κάουντερ αξίωσε ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Για «φανταστικό αποτέλεσμα» μίλησε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν. Αναφερόμενος στην ενίσχυση του κόμματός του στις Ευρωεκλογές, με περισσότερο από 6%, ο Τόμας Όπερμαν έκανε λόγο για την «μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των σοσιαλδημοκρατών» μεταπολεμικά σε παγγερμανικές εκλογές. Κατά την άποψή του ο υποψήφιος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, που δίνουν ποσοστό 6,5% στο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» o πρόεδρός του AfD Μπερντ Λούκε μίλησε για τη γέννηση ενός «νέου λαϊκού κόμματος στη Γερμανία». Ο πολιτικός του συνοδοιπόρος Χανς-Όλαφ Χένκελ ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ότι προτεραιότητα του κόμματος είναι τώρα να αναζητήσει συμμάχους, «αλλά όχι μεταξύ των λαϊκιστικών κομμάτων», όπως υποστηρίζουν τα μεγάλα κόμματα.

Facebook Comments