Την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, με μια διαφορά της τάξης του 3,7% από τη ΝΔ, αλλά και τη σαφή νίκη της ΝΔ στις περιφέρειες, αποτυπώνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Singular Logic.

Με καταμετρημένο το με καταμετρημένο 93,05 % των ψήφων των ψήφων των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26,53% και έξι έδρες στο ευρωκοινοβούλιο και η ΝΔ 22,80% και πέντε έδρες.

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9,41%, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές για πρώτη φορά.

Ακολουθούν η ΕΛΙΑ με 8,04% και δύο έδρες, το «Ποτάμι» με 6,59% και δύο έδρες, το ΚΚΕ με 6,08% και δύο έδρες οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,43% και μία έδρα.

Το ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 2,69%, υψηλότερα από τους Ελληνες Ευρωπαίους Πολίτες του Γιώργου Χατζημαρκάκη με 1,43% αλλά και της ΔΗΜΑΡ που λαμβάνει το 1,21%.

Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 36,65% και οκτώ έδρες, η ΝΔ 32,30% και οκτώ έδρες, το ΚΚΕ 8,35% και δύο έδρες, ο ΛΑΟΣ 7,15% και δύο έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,70% και μια έδρα και οι Οικολόγοι 3,49% και μια έδρα.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ κερδίζει σε επτά περιφέρειες (Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει σίγουρα μόνο μία περιφέρεια, αυτή των Ιονίων Νήσων, ενώ εμφανίζει προβάδισμα μέχρι στιγμής στην περιφέρεια Αττικής.

Στους μεγάλους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης επικράτησαν οι κ.κ.Καμίνης και Μπουτάρης, που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, στο δήμο Πατρέων εξελέγη με μεγάλη διαφορά ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Κώστας Πελετίδης, ενώ στο δήμο Ηρακλείου επικρατεί ο Βασίλης Λαμπρινός.

Facebook Comments