Μετά από ένα «πέρασμα» σε αρνητικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε στην ανοδική τροχιά, διαγράφοντας μια συνεδρίαση που έχει έντονο το στοιχείο της μεταβλητότητας.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 0,93% στις 1.182,01 μονάδες, με τον τζίρο να βρίσκεται στα 91 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 96,6 εκατ. τεμάχια.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, το αποτέλεσμα από τις ευρωεκλογές της Κυριακής δεν υπονομεύει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά δείχνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει σημαντικό μέρος της δύναμης και της στήριξης του.

Πλέον, σύμφωνα με τους ίδιους η αγορά θα αρχίσει να επικεντρώνεται στην επόμενη σειρά θετικών καταλυτών (π.χ. μείωση του χρέους, ανάκτηση του ΑΕΠ κλπ.), αλλά θα παραμείνει σε εγρήγορση απέναντι στον πολιτικό κίνδυνο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το -6,28% της ΕΥΔΑΠ, η οποία φαίνεται ότι επηρεάζεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μπλοκάρει την ιδιωτικοποίησή της, κρίνοντάς τη αντισυνταγματική. Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται και η ΔΕΗ,  στο -0,92% και στα 10,74 ευρώ, ενώ πτωτικά κινείται και η ΜΕΤΚΑ,με απώλειες 0,96% στα 12,39 ευρώ.

Στο ταμπλό πάντως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παρατηρείται μετριοπαθής στάση, εξέλιξη που αποδίδεται και στην αργία του Λονδίνου, λόγω της εορτής της “Ημέρας Μνήμης”. Ιδιαιτέρως θετική είναι η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας,  η οποία κερδίζει 3,06% στα 2,36 ευρώ. Ο ΟΤΕ κερδίζει 1,81%, η MIG είναι στο +3,84% και τα Ελληνικά Πετρέλαια  στο +3,05%.

Ανοδικά κινείται η Alpha Bank στο +2,73%, στο +0,53% η Eurobank και σταθεροποιητικά στα 1,70 ευρώ η Πειραιώς. Η εικόνα αυτή οδηγεί τον τραπεζικό δείκτη στις 166,31 μονάδες και στο +1,82%.

Facebook Comments