Μια ανάσα από τις 1.200 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές, καταγράφοντας υψηλά κέρδη 2,27%.

 

Η αγορά ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα πιστεύει ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών, καθώς από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν προκύπτει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας, αφού ο κυβερνητικός εταίρός, το ΠαΣοΚ διά της Ελιάς, πέτυχε ψηλότερα των εκτιμήσεων ποσοστα και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία διευρύνεται. Την ίδια εκτίμηση κάνουν και αναλυτές εδώ και στους μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, η αγορά, που παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις αναμένει κινήσεις συσπείρωσης τόσο στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά μάλιστα τη συντριπτική ήττα της ΔημΑρ, όσο και στην Κεντροδεξιά, μετά τη συρρίκνωση του ποσοστού των Αν.Ελ. και την αύξηση των ποσοστών του συντηρητικού ΛΑΟΣ.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.197,71 μονάδες και με άνοδο 2,27%, ενώ οι συναλλαγές προσέγγισαν τα 180 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα ικανοποιητικές αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι Λονδίνο και Wall ήταν σήμερα κλειστές.

Στη σημερινή συνεδρίαση επεκράτησε κλίμα σταθερότητας, με την Εθνική να ανακάμπτει, καταγράφοντας κέρδη μεγαλύτερα του 5,6%, στα 2,42 ευρώ, την Alpha  να κινείται ανδοικά με 3,03% και την Eurobank με 2,37%, στα 0,68 ευρώ και 0,389 ευρώ αντίστοιχα. Κόπωση παρατηρήθηκε στην Πειραιώς μετά την άνοδο του περασμένου διαστήματος, υποχωρώντας μέχρι το 1,66 ευρώ, για να κλείσει τελικά με κέρδη 1,18%, στο 1,72 ευρώ.

Πέρα από τις τράπεζες, ανοδικά κινήθηκε η MIG (+4,2%) καθώς ανέλαβε το management του Ερρίκος Ντυνάν, τα ΕΛΠΕ 2,67%, η Frigoglass 6,67%, ο OTE 4,7% και η Jumbo 2,46%. Kέρδη 2,68% κατέγραψε και η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανησυχία πως η ιδιωτικοποίησή της θα καθυστερήσει. 

Άνοδος πάνω από 6% για την Τέρνα Ενεργειακή, πάνω από 5% η άνοδος για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, 5,08% η ΓΕΚ/Τέρνα και 3,01% η ΕΧΑΕ.  Μεγάλη βουτιά 7,14% για την ΕΥΔΑΠμετά την απόφαση του ΣτΕ που μπλοκάρει την ιδιωτικοποίησή της, ενώ ανάλογη εξέλιξη φοβάται η αγορά ότι θα υπάρξει και για την ΕΥΑΘ.

Facebook Comments