Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν στις τάξεις των ανέργων σε όλο τον κόσμο το 2013, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σήμερα στα 199,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την εργασία που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών.

Το ποσοστό ανεργίας το 2013 ήταν «σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο στο 6%» του εργατικού δυναμικού, αναφέρει η έκθεση, με την αύξηση των ανέργων να εξηγείται από το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκαν αρκετές θέσεις εργασίας προκειμένου να απορροφηθούν όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι ο πλανήτης έχει τώρα 30,6 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους από ότι πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Για το 2014, η έκθεση αναμένεται αύξηση των άνεργων στον κόσμο κατά 3,3 εκατομμύρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ILO σημειώνει πως κατά την επόμενη πενταετία θα εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά εργασίας περίπου 213 εκατομμύρια νέοι, οι περισσότεροι εξ αυτών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, γεγονός που γεννά τον κίνδυνο της νεανικής ανεργίας.

Επίσης η έκθεση επισημαίνει το θέμα της μετανάστευσης λόγω της ανεργίας, τονίζοντας ότι 231,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το 2013 σε άλλη χώρα από αυτή που γεννήθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε κατά 57 εκατομμύρια από το 2000 και το 19% της αύξησης αυτής σημειώθηκε κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες και η Ε.Ε. προσέλκυσαν το 51% των μεταναστών.

Στην ετήσια έκθεση, οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΕ σημειώνουν επίσης ότι η μεσαία τάξη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η μεσαία τάξη είναι πλέον το 44,5% του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ πριν από δυο δεκαετίες ήταν το 20%.

Μεταξύ του 1980 και του 2011 , το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 3,3% ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, έναντι 1,8% στις βιομηχανικές χώρες.

Ωστόσο, το 85% του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες θα εξακολουθεί να ζει το 2018 κάτω από αυτό που θεωρείται το όριο της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Facebook Comments