Σε ανάλυση της Nomura για τη σύνδεση μεταξύ ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και νομισμάτων εξηγείται και η σχέση μεταξύ ευρώ και του πλεονάσματος που εμφανίζουν τα ισοζύγια των κρατών της Ευρωζώνης.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των μακροοικονομικών από το 1986 μέχρι και σήμερα και παίρνοντας δεδομένα σε βάθος έτους, οι αναλυτές της Nomura παρατηρούν ότι στην Αγγλία παρά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά κατά 7% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η αντίστοιχη έρευνα για τη Σουηδία έδειξε ότι παρά το πλεόνασμα ύψους 6,2% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το τέταρτο τρίμηνο του 2014, το SEK υποχωρεί κατά 4,5% στο τελευταίο δωδεκάμηνο.

Περνώντας στο ευρώ, οι αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας εκτιμούν ότι η σχέση ισοζυγίου με το νόμισμα δεν παρουσιάζει σταθερότητα. «Η θετική συσχέτιση μεταξύ ισοζυγίου και ευρώ έχει ξεκινήσει από το 2009 και φτάνει μέχρι και σήμερα. Την περίοδο όμως μεταξύ 1999 και 2006 η συσχέτιση ήταν αρνητική».

Οι αναλυτές της Nomura ολοκληρώνουν την έκθεσή τους τονίζοντας ότι «εν περιλήψει θα λέγαμε ότι κατά την άποψή μας το ισχυρό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη δεν αποτελεί εμπόδιο για μία περαιτέρω πτώση του ευρώ το επόμενο διάστημα»

Facebook Comments