Ισπανία: Συστάσεις ΔΝΤ για αύξηση των φορολογικών εσόδων

MarketNews

Ισπανία: Συστάσεις ΔΝΤ για αύξηση των φορολογικών εσόδων, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Συστάσεις προς την Ισπανία να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα για να προστατεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες της και να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην ετήσια έκθεσή του για την ισπανική οικονομία, το ΔΝΤ αναφέρει πως η Μαδρίτη «ξεπέρασε τα δύσκολα» μετά από μία βαθιά ύφεση και σημειώνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επιχειρηματικές επενδύσεις βελτιώνονται, όπως και οι τάσεις της αγοράς εργασίας.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχισθεί μεσοπρόθεσμα, ωστόσο καλεί τη Μαδρίτη να ελέγξει το αυξανόμενο χρέος και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμά της, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι κρίσιμο για τη βιώσιμη ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα φθάσει το 99,5% στο τέλος του 2014.

Τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος πρέπει να είναι σταδιακά, ώστε να μην επιβαρύνουν την ανάπτυξη, σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του και συνιστά την αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία, με την αύξηση των περιβαλλοντικών φόρων, για παράδειγμα, και τη μείωση των ειδικών ρυθμίσεων για τον ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς.

«Για την προστασία των δημόσιων υπηρεσιών που αφορούν τη σημερινή και τις μελλοντικές γενεές, τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν», αναφέρεται στην έκθεση.