Ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί κοινός τόπος με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο θέμα του ελληνικού χρέους άφησε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις. Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των ΜΜΕ, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι υπάρχει το περιθώριο να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΔΝΤ,προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη».

 Για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί το «επί της αρχής» πρόγραμμα που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο του Ταμείου από τον περασμένο Ιούλιο για την Ελλάδα. Οι βασικές προϋποθέσεις είναι δύο: 

1. Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, «κάτι που γίνεται και κάτι στο οποίο υπάρχει σημαντική πρόοδος», όπως υποστήριξε ο κ. Ράις, και 

2.  Να υπάρξει ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος η οποία θα αποδειχτεί ικανή για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. «Μόνο όταν θα αντιμετωπιστούν και τα δύο αυτά ζητήματα θα επανέλθουμε στο εκτελεστικό μας συμβούλιο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Ράις, ο οποίος πάντως δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Επισήμανε βέβαια ότι «οι ελληνικές αρχές και οι Ευρωπαίοι είναι κοντά στο να ολοκληρώσουν την 3η αξιολόγηση για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, οπότε και εμείς θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας». Όπως επισήμανε και χθες η «Ν», το κατ’ αρχήν πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση στις 15 Φεβρουαρίου (ή και αργότερα) και μια δεύτερη στις 15 Αυγούστου, στη λήξη του προγράμματος. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών έχει διατυπωθεί σε κάθε τόνο η εκτίμηση ότι η συζήτηση για το χρέος θα γίνει την άνοιξη, λίγους μήνες πριν από τη λήξη του 3ου μνημονίου. 

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Ράις ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη κοινό έδαφος σχετικά με το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος σε μεσοπρόθεσμη βάση. «Έχουμε κάνει πρόοδο στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με το 2015. Έχω ξαναπεί πως δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments