Συνολικά 14 νομοσχέδια τα οποία είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους €600 εκ. το τέλος Ιουνίου από το ΕΜΣ και ΔΝΤ, πρόκειται να κατατεθούν στη βουλή.

Στη βουλή βρίσκονται κατατεθειμένα 10 μνημονιακά νομοσχέδια ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένεται να κατατεθούν αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η εκτελεστική εξουσία στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, μέχρι τις 5 Ιουνίου θα πρέπει να εγκριθούν οι κανονισμοί για τη σύσταση και λειτουργία του δημοσιονομικού συμβουλίου οι οποίοι εκκρεμούν στη βουλή από τις 28 Φεβρουαρίου.

Επίσης θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για ενοποίηση του τμήματος εσωτερικών προσόδων και της υπηρεσίας ΦΠΑ και να μετονομασθούν σε τμήμα φορολογίας, το οποίο κατατέθηκε στη βουλή στις 5 Μαΐου αλλά ακόμη δεν συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Παράλληλα μέχρι τις 19 Ιουνίου θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το οποίο αφορά στην ποινικοποίηση της μη καταβολής παρακρατηθέντων φόρων και την απόδοση ποινικής ευθύνης σε διευθυντές εταιρείας για τη δόλια υποβολή φορολογικών στοιχείων και τη μη καταβολή οφειλόμενων φόρων. Το σχετικό νομοθέτημα εκκρεμεί στο κοινοβούλιο από τις 27 Μαρτίου.

Το άλλο νομοσχέδιο αφορά στην καθιέρωση αυτοφορολογίας αντικαθιστώντας την επιβεβαίωση των υποβληθέντων φορολογικών δηλώσεων με τον στοχευμένο έλεγχο των αυτοφορολογιών καθώς και το νομοσχέδιο για ενδυνάμωση των εξουσιών των φορολογικών αρχών για τη διασφάλιση της καταβολής των ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων μέσω της κατάσχεσης της κινητής ιδιοκτησίας και τραπεζικών λογαριασμών.

Και τα δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν στις 20 Μαρτίου ωστόσο το δεύτερο θα αποσυρθεί και θα υποβληθεί νέο νομοσχέδιο.

Άλλα δύο νομοσχέδια αφορούν στην απαγόρευση αποξένωσης ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης καθώς και νομοσχέδιο που τροποποιεί το νομοσχέδιο για την εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων.

Το νομοσχέδιο αφορά στο μέτρο 1.12 του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Προαπαιτούμενο είναι το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της επιβολής του νόμου περί ανταγωνισμού με τη θέσπιση των αναγκαίων τροποποιήσεων της νομοθεσίας σχετικά με τις συγχωνεύσεις και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Στη βουλή αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου και να ψηφιστούν μέχρι τέλος του ίδιου μήνα άλλα τέσσερα νομοσχέδια που αφορούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, νομοσχέδιο σχετικά με την υιοθέτηση του νέου φορολογικού πλαισίου φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, νομοσχέδιο που προνοεί την ίδρυση και λειτουργία κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων καθώς και νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεων ακινήτων.

Η επιτροπή Οικονομικών προχώρησε στον απαιτούμενο σχεδιασμό έτσι ώστε τα μνημονιακά νομοσχέδια να εγκριθούν έγκαιρα.

Facebook Comments