Ιταλία: Υποχωρεί η ύφεση

MarketNews

Ιταλία: Υποχωρεί η ύφεση, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Θετικές προοπτικές, αλλά και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, σήμερα το πρωί, στη Ρώμη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Αντόνιο Γκολίνι, τόνισε ότι η οικονομική ύφεση φαίνεται να έχει τελειώσει, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, το Istat προβλέπει αύξηση της τάξης του 0,6% για το 2014, 1% για το 2015 και 1,5% το 2016.

Φέτος, επίσης, η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4%, με σχετική βελτίωση, παράλληλα, των συνθηκών για την παροχή δανείων από τις τράπεζες.

Συγχρόνως, τονίζεται ότι, από το 2007 μέχρι το 2013, η αγοραστική δύναμη των ιταλικών νοικοκυριών συρρικνώθηκε κατά 10,4%. Θετικό προμήνυμα, όμως, θεωρείται ότι κατά το 2013 η συνολική αποταμίευση σημείωσε άνοδο της τάξης του 9,8%.

Σε ό,τι αφορά τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, το Istat αναφέρει ότι “τα τελευταία χρόνια, κατάφεραν να διατηρήσουν τον μέσο όρο μηνιαίας κατανάλωσης μόνον οι συνταξιούχοι, λόγω των σχετικά ασφαλών, σταθερών εισοδημάτων τους”.

Κύριο “μελανό σημείο” είναι το ποσοστό ανέργων, καθώς τα άτομα χωρίς εργασία, που ψάχνουν νέα απασχόληση, αλλά και οι πολίτες, οι οποίοι δεν αναζητούν πλέον νέα εργασία, ανέρχονται, συνολικά, σε 6.300.000 άτομα.

Το Istat αναφέρει, τέλος, ότι στο 45% των ιταλικών οικογενειών εργάζεται -στην παρούσα φάση- ένα μόνον μέλος τους, ενώ εκτιμά ότι για την ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης θα ήταν αναγκαία μέτρα και κίνητρα συνολικού ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.