Σημαντική στήριξη στις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Στη σημερινή του ανάλυση για τις ευρωεκλογές, ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία, σε συνδυασμό με εκείνο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν υψηλότερο του αναμενομένου, παρέχει μια σταθερότητα στην ελληνική κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρξε κάποια μεγάλη εκλογική σπασμωδική κίνηση ενάντια δημοσιονομική προσαρμογή και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Η βιώσιμη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται σε αυτές τις χώρες θα είναι και οι βασικοί παράγοντες που θα στηρίξουν τις αξιολογήσεις στην περιοχή.

Η εκτόνωση της κρίσης στην ευρωζώνη και η ανάκαμψη ορισμένων χωρών αντανακλάται σε μια σειρά από θετικές αξιολογήσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με την πιο πρόσφατη την αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β» από «B -», την περασμένη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για την πολιτική σταθερότητα παραμένουν και στις τέσσερις χώρες, το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει την άποψη ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την εφαρμογή της βιώσιμης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Ωστόσο, ακόμη και με ισχυρή δημοσιονομική πολιτική πειθαρχία οι περισσότερες χώρες θα δυσκολευτούν να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους κατά την επόμενη δεκαετία, χωρίς πριν να έχουν επιστρέψει σε υγιή επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης.

Facebook Comments