«Απογοητευτικές» οι διαβουλεύσεις των 28

Deutsche Welle

«Απογοητευτικές» οι διαβουλεύσεις των 28, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Την απογοήτευσή του εκφράζει μερίδα του γερμανόφωνου Τύπου για το γεγονός ότι οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, ενώ προβληματισμό δημιουργεί και η άτονη μάλλον στάση της καγκελαρίου Μέρκελ στην υποστήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κάθε άλλο παρά άτονη ήταν πάντως η πρωινή συνέντευξη του Ζαν Άσελμπορν του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Ήταν σφόδρα επικριτικός απέναντι στο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των 28 στις Βρυξέλες το βράδυ της Τρίτης (27/5), ιδιαίτερα απέναντι στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πρωτοστατεί εναντίον της υποψηφιότητας Γιούνκερ.

«Εάν θα πρέπει να σχολιάσω το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έπρεπε να πω πως ήταν από απογοητευτικό μέχρι απαράδεκτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν Άσελμπορν.

Δεν είναι ενωμένο το ΕΛΚ

Ο Ζαν Άσελμπορν επέκρινε επίσης το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες υποχώρησαν απέναντι στις επικρίσεις του κ. Κάμερον στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ επισήμανε πως το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι σαφώς πιο ενωμένο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και δήλωσε ότι η πολιτική οικογένεια από την οποία προέρχεται ο κ. Γιούνκερ δεν τον στηρίζει αποφασιστικά. Ακόμη τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να δώσει μια νέα εικόνα του εαυτού της.

«Εάν η ΕΕ δώσει πάλι μια εικόνα διαφωνιών πάνω σε θέματα προσώπων, θέσεων και στρατηγικής τότε καληνύχτα Ευρώπη, καληνύχτα πολίτες. Και νομίζω πως οι Λε Πεν, Βίλντερς ή όπως αλλιώς ονομάζονται θα ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο. Εδώ υπήρχε μια σαφής πρόταση στο τραπέζι. Το ευρωκοινοβούλιο έκανε μια πρόταση, με την πλειοψηφία που υπάρχει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο του πρώτου κόμματος, δηλαδή του ΕΛΚ. Αυτή είναι η πρόταση που έγινε χθες και που αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Bαν Ρομπέι», δήλωσε ο Ζαν Άσελμπορν.

Στην επισήμανση πως τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σημείωσαν αξιόλογα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές ο λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Αυτό είναι σωστό, αλλά εάν θέλουμε μια Ευρώπη των πολιτών τότε θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τι είπαμε στους πολίτες πριν από τις εκλογές, ότι υπάρχει ένας δρόμος όπου οι πολίτες τουλάχιστον εμμέσως θα μπορούν να εκφράσουν την επιθυμία τους όσον αφορά τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Ευρώπης».