Με αξιόλογα κέρδη άρχισαν τις συναλλαγές τους οι αμερικανικοί δείκτες, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα των παγκόσμιων αγορών, στον απόηχο της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στις 16:53 ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 1,14% στις 16.351,17, μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,48% στις 4.340,61 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,20% στις 1.867,80 μονάδες.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα, χαρακτήρισε λύση «έσχατης ανάγκης» τη χρήση στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, κάμπτοντας τις ανησυχίες του κόσμου για τις προθέσεις της Ρωσίας. Ειδικότερα, ο Πούτιν είπε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία έχει την επιλογή, ως έσχατη λύση».

Οι δηλώσεις αυτές προσέφεραν ανακούφιση στις παγκόσμιες χρηματαγορές, με τον σύνθετο δείκτη MSCI All-Country World να ενισχύεται κατά 0,5%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός ενισχύεται κατά 1,8%, ενώ και ο ρωσικός Micex καταγράφει άλμα 5,3%, “σβήνοντας” σημαντικό μέρος από τις απώλειες των 55 δισ. δολαρίων που υπέστη χτες.

Στο ταμπλό πάντως ξεχωρίζουν οι απώλειες του 18% της RadioShack, τα αποτελέσματα της οποίας για το δ 3μηνο του 2013 απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ η διοίκηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει το 20% του δικτύου των καταστημάτων της.

Από την άλλη, θετικά κατά 0,60% αντιδρά η μετοχή της Apple, παρά το γεγονός ότι ο Peter Oppenheimer, ο CFO του ομίλου, ανακοίνωσε ότι θα συνταξιοδοτηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά από 18 χρόνια εργασίας στην εταιρεία.

Facebook Comments