Πριν από περίπου ένα χρόνο το δολάριο ξεκινούσε ένα μεγάλο ράλι μετά τις δηλώσεις Μπεν Μπερνάνκε ότι η Fed αναμένεται -ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας- να μειώσει το τρίτο και δυναμικότερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η ανοδική κίνηση που ακολούθησε στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφερε μεγάλη διάθεση ρίσκου για το δολάριο μέχρι τα τέλη του 2013 και την έναρξη του ‘tapering’. Τι συνέβη όμως στη συνέχεια και το ράλι αυτό έχει «παγώσει»;

Όπως φαίνεται και στα παρακάτω γραφήματα, από τις αρχές του 2014, δεν υπάρχει η δυναμική που υπήρχε. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κακοκαιρία που έπληξε τις ΗΠΑ, δυσχεραίνοντας την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας που όλοι περίμεναν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων να φύγουν από τα επίπεδα του 3.00% και να επιστρέψουν κάτω από το 2.45% (Ιούλιος 2013). Αυτό είναι και το στοιχείο που δεν επιτρέπει στο δολάριο το μεγάλο ράλι. Έχει απομακρυνθεί όμως η ευκαιρία για ένα δυναμικό ανοδικό ράλι;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η άποψη του αρθογράφου είναι πως όχι. Απλά μετατίθεται μερικούς μήνες. Αυτό που θα χρειαστεί να περιμένουμε, είναι την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση του βασικού επιτοκίου από τη Fed. Μια πειστική επιστροφή της οικονομίας, χωρίς την ανάγκη βοήθειας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αλλάξει τη ρητορική της Τζάνετ Γέλεν και το κλίμα της αγοράς. Τότε οι επενδυτές θα είναι πραγματικά διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, χωρίς να εναποθέτουν τις καταθέσεις του στο σίγουρο καταφύγιο των 10ετών ομολόγων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια θα περιμένω την επαναφορά των επιτοκίων πάνω από τα επίπεδα του 3.00% (υψηλά 2014), στοιχείο που θα ενεργοποιούσε ένα μεγάλο ανοδικό ράλι στο δολάριο.

Εστιάζω στο USD/JPY δείχνοντας ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος της ισοτιμίας είναι το 110.00. Φυσικά ανάλογη πορεία θα έχει το greenback απέναντι σε όλα τα νομίσματα. Η ένταση της κίνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα του κάθε νομίσματος σε σχέση με το δολάριο.

Χρονικά αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει το ερχόμενο τρίμηνο του 2014 σύμφωνα και με την επικείμενη πολιτική χαλάρωσης που αναμένεται από την ΕΚΤ, αλλά θα εξελιχθεί μέσα στο 2015, καθώς -όπως φαίνεται από όλα τα στοιχεία- τότε θα προχωρήσει η Fed στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Ένα είναι σίγουρο. Τα επιτόκια δεν πρόκειται να παραμείνουν τόσο χαμηλά για πολύ, και οι «ταύροι» του δολαρίου το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.
 

 

Facebook Comments