Ιστορική αλλαγή στον τραπεζικό χώρο: Έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της AlphaBank, ο Γιάννης Κωστόπουλος αφήνει τη θέση του προέδρου, σηματοδοτώντας έτσι το «τέλος μίας εποχής» για την τράπεζα.

Tα ηνία της AlphaBankανέλαβε ο ίδιος σε ηλικία μόλις 35 ετώνενώ είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται εκεί ως (απλός) υπάλληλος από το 1963. Μέσα σε αυτά τα 51 (συνολικά) χρόνια, έχει μεταμορφώσει την Alpha Bank από μια μικρή οικογενειακή τράπεζα, με μερίδιο αγοράς κάτω του 1%, σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό οργανισμό, με μερίδιο στην Ελλάδα άνω του 25%.

Για πάνω από μισό αιώνα, δούψεψε σκληρά και με επιμονή ώστε να καταφέρει μία άκρως επιτυχημένη πορεία για την τράπεζα που ιδρύθηκε από τον παππού του, Ιωάννη Κωστόπουλο.

Παρά τις δυσκολίες κατάφερε μάλιστα, να την κρατήσει σε σχετική απόσταση από την οικονομική κρίση της χώρας. Η αποχώρηση του σε μία πιο ομαλή (σε σχέση με τα 5 προηγούμενα χρόνια) περίοδο για τη χώρα, φαίνεται πως ήτανμία προσεκτική απόφαση του ίδιου. Ο κ. Κωστόπουλος θα συνεχίσει βέβαια να δίνει το «παρών», αναλαμβάνοντας τη θέση του επίτιμου προέδρου.

Λίγα λόγια για την τράπεζα: H Αlpha Bank ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο. Ξεκίνησε ως μία απλή εμπορική επιχείρηση στην Καλαμάτα και  45 ολόκληρα χρόνια μετά, η έδρα της (πλέον ως τράπεζα) μεταφέρθηκε στην Αθήνα,  με την ονομασία “Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν την προεδρία της τράπεζας ανέλαβε ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο αριθμός καταστημάτων της δεν ξεπερνούσε τα 10, ενώ σήμερα είναι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας και αριθμεί πάνω από 1.000 σημεία εξυπηρέτησης εκ των οποίων τα 600 είναι στην Ελλάδα (τα υπόλοιπα σε Κύπρο Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ). Η AlphaBankολοκλήρωσε  πρόσφατα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της (1,2 δις. ευρώ)  ενώ απορρόφησε και την Εμπορική Τράπεζα. Οι καταθέσεις στην τράπεζα αγγίζουν τα 41,84 δις. ευρώ και οι χορηγήσεις τα 50δις. ευρώ.

Αλλαγή σκυτάλης: Ο Βασίλης Ράπανος θα είναι τελικά αυτός που θα πάρει την (ιστορική) σκυτάλη από τον Γιάννη Κωστόπουλο, κρατώντας έτσι το τιμόνι της τράπεζας. Μπορεί να έγινε ευρέως γνωστός από την -παρ’ολίγον- θέση του ως υπουργός οικονομικών το 2012 στην κυβέρνηση Σαμαρά,  παρ’όλα αυτά έχει μία δυναμική παρουσία στο χώρο της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο. 

Με σπουδές στην Eλλάδα (διοίκηση επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ), και τον Καναδά (masterστο Lakehead και έπειτα διδακτορικό στο Queens) κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο κ. Ράπανος είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκιση από την χούντα με την κατηγορία μάλιστα του βομβιστή. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής και έπειτα διοικητής  στην Κτηματική Τράπεζα, η οποία στην συνέχεια συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα (επί διοικήσεως του).

Ο ίδιος εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2000 και για τα επομένα 4 χρόνια υπήρξε πρόεδρος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Επίσης διετέτελεσε αντιπρόεδρος της χώρας στον ΟΟΣΑ, ενώ το 2009 επανήλθε στην επέστρεψε στην Εθνική Τράπεζα ως μη εκτελεστικός πρόεδρος.  Με πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, ο Βασίλης Ράπανος χαίρει σεβασμού και καθολικής εκτίμησης, και θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για να αναλάβει τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Alpha Bank.

Τα επόμενα βήματα της τράπεζας: Mετά τη θετική αύξηση του μετοχικού  κεφαλαίου,  στόχος της AlphaBankγια το επόμενο διάστημα θα είναι η έκδοση ομολόγου για την άντληση ρευστότητας από την διατραπεζική αγορά. Επίσης, μετά την αποληρωμή των προνομιούχων μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο (αξίας περίπου 940 εκατ. Ευρώ) είναι πλεόν εφικτή η διανομή μερίσματος, φέρνοντας έτσι την τράπεζα ακόμα πιο κοντά σε μελλοντικές επενδύσεις.

 

Ευδοκία Λελεδάκη

Facebook Comments