«Η Ελλάδα εισήλθε σε νέα εποχή» επισημαίνει σε συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα Globe and Mail ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Η Ελλάδα εισήλθε σε μια νέα εποχή, οπότε ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες» δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Γιάννης Στουρνάρας, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες της Αθήνας εστιάζονται πλέον στην απομείωση του χρέους.

«Ο πιο μισητός άνθρωπος της Ελλάδας, πάλι κατά δήλωσή του, αφού ήταν ο φορέας των σκληρών μέτρων που πάρθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, τώρα είναι ένας πιο χαρούμενος άνθρωπος» αναφέρεται στην εφημερίδα, η οποία επισημαίνει στον τίτλο της ότι η χώρα μας βγαίναι από την ύφεση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα έξι αιματηρά χρόνια λιτότητας ανήκουν στο παρελθόν και ότι στο βάθος του τούνελ υπάρχει πλέον φως. 

«Το χρέος είναι υψηλό, και θέλουμε να το μειώσουμε για να κάνουμε τις ετήσιες πληρωμές χρεολυσίων και τόκων. Έτσι ώστε τους πόρους να μπορούσε να τους χρησιμοποιήσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να εκτρέψουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη» υπογραμμίζει.

Για την απομείωση του χρέους ο έλληνας υπουργός επιμένει πως υπάρχουν πολλές επιλογές, στην πραγματικότητα, όμως, η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο τρεις: η επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης του χρέους, η μείωση του επιτοκίου ή ένα «κούρεμα» τμήματος του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί σκληρά για άλλη μια μείωση του χρέους. «Αυτό που θέλουμε είναι μια αναγνώριση των θυσιών του λαού, σοβαρές θυσίες με όρους απώλειας εισοδήματος και απώλειας εργασίας», τονίζει.

Αλλά προσθέτει ότι «θα θέλαμε να έχουμε μια συμβολή με έναν τρόπο που δεν βλάπτει τους εταίρους μας, εκείνων δηλαδή που κρατούν το χρέος μας «αν είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ένα κούρεμα, τότε οι επιλογές για τη μείωση του χρέους θα μειωθούν σημαντικά».

«Ο κ. Στουρνάρας φαίνεται πιο χαρούμενος για το γεγονός του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτι που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέτρεψε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Όμως αν δεν υπάρχει σταθερός ρυθμός ανάπτυξης το επόμενο έτος, τότε η Ελλάδα θα μπει ξανά σε φαύλο κύκλο» σχολιάζει η δημοσιογράφος της εφημερίδας.

Όσον αφορά τα σενάρια για ανασχηματισμό, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στον Αντώνη Σαμαρά.  «Είναι η αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, όλα τα άλλα είναι απλώς φήμες» σημειώνει.

Facebook Comments