Τα macro ’έριξαν’ την Ευρώπη

MarketNews

Τα macro

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και της ανεργίας στην Ευρωζώνη προκάλεσαν νέες ανησυχίες για τους επενδυτές των ευρωαγορών, οι οποίοι οδήγησαν σήμερα τους δείκτες χαμηλότερα.

Ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 6.836 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,30% στις 9.920 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,26% στις 4.504 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,5% στις 343,39 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 16 σημείωσαν πτώση σήμερα.

Στα macro της ημέρας, ο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ασκώντας όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση για τη στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,5% το Μάιο, υποχωρώντας από το 0,7% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο. Μάλιστα, ήταν ακόμη χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,6%.

Ο ρυθμός του δομικού πληθωρισμού, αφαιρώντας δηλαδή τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και των προϊόντων καπνού, επιβραδύνθηκε επίσης στο 0,6%, από 0,9% τον Απρίλιο.