«Παγώνει» την τελευταία δόση του δανείου της Πορτογαλίας η τρόικα

MarketNews

«Παγώνει» την τελευταία δόση του δανείου της Πορτογαλίας η τρόικα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

«Παγώνει» την τελευταία δόση του δανείου της Πορτογαλίας η τρόικα, έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα που προέκυψε με την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μιας σειράς μέτρων λιτότητας.

Παρότι το πρόγραμμα στήριξης έχει τυπικά ολοκληρωθεί από τα μέσα Μαΐου, η δόση αυτή εξαρτάται από τους όρους του μνημονίου που έχει υπογραφεί προγενέστερα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Καθώς υπήρξε μεταβολή αυτών των όρων, η εκταμίευση προφανώς μπορεί να λάβει χώρα όταν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση», είπε ο Κοέλιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε την περασμένη Παρασκευή μια σειρά μέτρων λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Η απόρριψη αυτών των μέτρων αυτομάτως ένα δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος.

Ο πρωθυπουργός Κοέλιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το δικαστήριο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την απορριπτική απόφασή του και μέχρι τότε δεν μπορεί να εγγυηθεί το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 από 4% φέτος.

«Δεν είναι εφικτό για το πορτογαλικό κράτος να τηρήσει τη δέσμευσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΔΝΤ για [να μειωθεί το] έλλειμμα στο 2,5% το 2015 χωρίς να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα», είπε, αναφερόμενος στο αίτημα για διευκρινίσεις από το ΣΔ.

«Μπορούμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα μόνον όταν γνωρίζουμε ποια είναι η διάστασή του και δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι», είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας .

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το έλλειμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει στον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο, καθώς επίκεινται άλλες δυο δικαστικές αποφάσεις επί των μέτρων λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

«Από δημοσιονομικής άποψης η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρει άλλα μέτρα τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως στο επίκεντρο θα έχουν αυξήσεις φόρων για όλους τους Πορτογάλους» δήλωσε ο Φιλίπε Γκαρσία , επικεφαλής της Informacao de Mercados Financeiros.

Η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας – το οποίο συνολικά ανήλθε σε 78 δισεκ. ευρώ – είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ