Τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο εξής η Εθνική Τράπεζα επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στο πλαίσιο ομιλίας του στα Ποσειδώνια.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων, η Εθνική Τράπεζα παρέθεσε την Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, δείπνο στο οποίο παρεκάθησαν 575 προσκεκλημένοι, κυρίως από το χώρο της ναυτιλίας.

Στο δείπνο παραυρέθηκαν επίσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ναυτιλίας & Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Τουρκολιάς ευχαρίστησε το σύνολο του ναυτιλιακού κλάδου για την στήριξή του προς την τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας ότι ο κλάδος συνέβαλε αποφασιστικά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή της.

“Με τη συνεργασία σας δικαιώνετε τις επιλογές χρηματοδότησης των προηγουμένων ετών που πραγματοποίησε η τράπεζα, δεδομένου ότι το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό επισφαλειών, που ανέρχεται μόλις στο 6% του συνολικού χαρτοφυλακίου, πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το μέσο όρο στο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού (εγχώριου και διεθνούς)”, πρόσθεσε.

Τώρα, συνέχισε ο κ. Τουρκολιάς, η Εθνική Τράπεζα, όπως έχει ανακοινώσει, είναι σε θέση να παίξει το ρόλο που της αρμόζει  στην ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας, το 2014  3 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά σε υγιείς επιχειρήσεις κάθε κλάδου και κάθε μεγέθους. Ευνόητο είναι ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο. Ήδη, έχει προχωρήσει η έγκριση δανείων, που αφορούν νέες επενδύσεις προς την πραγματική οικονομία και τη ναυτιλία, ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 41,1% από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

“Η Εθνική είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική τράπεζα με θετικά αποτελέσματα για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο”, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΤΕ. “Για τον Όμιλο της Εθνικής, είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα στοιχεία της πολύ θετικής συνεισφοράς: της Finansbank, του διεθνούς δικτύου και της Εθνικής Ασφαλιστικής”, συμπλήρωσε. Όσον αφορά τη θυγατρική της Εθνικής, Finansbank, ο κ. Τουρκολιάς ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 υπερδιπλασίασε τα κέρδη, αύξησε τις καταθέσεις με ρυθμό 8% και τα δάνεια με ρυθμό 6% και εμφανίζει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 16%.

“Κατά συνέπεια, η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας, ένα αύριο άρρηκτα συνυφασμένο με την υγιή, διατηρήσιμη εξωστρέφεια με όραμα και στρατηγική. Για την αποψινή μας συνάντηση θα έλεγα,  Stay on board with National Bank of Greece”, πρόσθεσε.

Facebook Comments