Πούτιν προς G7: Καλή όρεξη!

MarketNews

Πούτιν προς G7: Καλή όρεξη!, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που αποκλείστηκε από τη σημερινή σύνοδο της Ομάδας των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) με αφορμή τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, απέκρουσε την προσβολή που του έγινε ευχόμενος «καλή όρεξη» στους ηγέτες που γευμάτισαν χωρίς εκείνον στις Βρυξέλλες.

Ο Πούτιν επρόκειτο να φιλοξενήσει τους ηγέτες στη σύνοδο της G8 που ήταν προγραμματισμένη να γίνει αυτήν την εβδομάδα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Όμως οι υπόλοιπες επτά χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) του χάλασαν τα σχέδια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο και αποφάσισαν να οργανώσουν μια σύνοδο χωρίς αυτόν στις Βρυξέλλες.

Στην ερώτηση πώς αισθάνεται για αυτό, ο Πούτιν ίσα που έκοψε το βήμα του για να απαντήσει στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στη βάση μιας μεγάλης σκάλας στη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία, στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε πάει να συζητήσει την πολιτική της χώρας στο θέμα της Αρκτικής. «Θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή όρεξη» είπε, συνεχίζοντας τον δρόμο του.

Η G7 μετονομάστηκε σε G8 το 1997, όταν εντάχθηκε σ αυτήν η Ρωσία γεγονός που θεωρήθηκε σημαντικό επίτευγμα στην προσέγγιση της Μόσχας με τη Δύση. Όμως η κρίση στην Ουκρανία έχει επαναφέρει τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ψυχροπολεμικά επίπεδα.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων, βουλευτών και εταιρειών που σχετίζονται με τον Πούτιν. Στη σημερινή σύνοδο της G7 οι ηγέτες των επτά χωρών απείλησαν ότι θα επιβάλουν επιπρόσθετες κυρώσεις εάν η Μόσχα δεν βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην ανατολική Ουκρανία.

Πάντως η απομόνωση του Πούτιν από τη Δύση ισχύει μόνο εν μέρει. Από την Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Γαλλία όπου απόψε θα δειπνήσει με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αύριο θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Κατά την παραμονή του στη Γαλλία αναμένεται ότι θα συναντηθεί επίσης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, πάντως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα κάποια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.