Η απόφαση – σταθμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα στις ευρωαγορές σήμερα και να οδηγήσουν τους δείκτες να κλείσουν με κέρδη. Μοναδική παραφωνία ο FTSE100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε με απώλειες καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,08% στις 6.813 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,21% κέρδισε 0,21% στις 9.948 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,07% στις 4.549 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,4% στις 344,94 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες που ήταν ανοιχτοί σήμερα, οι 12 σημείωσαν κέρδη.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, μειώνοντας επίσης το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,10% και το επιτόκιο περιθωριακού δανεισμού στο 0,40%. Η ΕΚΤ διατηρούσε το επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,25% από τις 13 Νοεμβρίου 2013.

Επίσης, σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική με το κόστος δανεισμού να παραμένει στα ίδια επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, ενώ αμετάβλητο στα 375 δισ. στερλίνες παρέμεινε και το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες δείχνουν να επωφελούνται περισσότερο από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ. Η Societe Generale ενισχύθηκε κατά 2,9% και η Banco Comercial Portugues κατά 1,8%.

Η Smith & Nephew ενισχύθηκε κατά 2,3%, καθώς φημολογείται ότι η Medtronic για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας.

Στον αντίποδα, η Asos υποχώρησε κατά 31%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα EBITDA θα διαμορφωθούν περί το 4,5% των πωλήσεων στο 12μηνο της χρήσης που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν το ποσοστό να είναι 6,5%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άλμα καταγράφηκε στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο στη Γερμανία, καταδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει σε καλό δρόμο. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν υποχώρησαν κατά 2,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, σήμερα, Πέμπτη, η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο μόλις κατά 1,4%.

Facebook Comments