Τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια θα αγγίξουν οι πραγματικές αμυντικές και εξοπλιστικές δαπάνες της Κίνας για το 2014, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Πεκίνου.

Το εν λόγω ποσό είναι περίπου 20% πάνω σε σχέση με τις δαπάνες $120 δισ. που αναφέρει ο επίσημος προϋπολογισμός του ασιατικού γίγαντα.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, βασικός άξονας της κινεζικής στρατηγικής παραμένει μία ενδεχόμενη σύγκρουση στα Στενά της Ταϊβάν,. Ωστόσο, η προσοχή του Πεκίνου στρέφεται όλο και περισσότερο στα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής και Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου έχει κλιμακούμενες διαμάχες με την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Στην έκθεσή του, το Πεντάγωνο κατηγορεί την Κίνα για αδιαφάνεια όσον αφορά το μέγεθος των αμυντικών δαπανών του, και σημειώνει πως αυτό γεννά προβληματισμό για άλλα κράτη στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ διατηρούν με διαφορά τα πρωτεία στις αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως, και ο αμυντικός τους προϋπολογισμός το 2013 ήταν μεγαλύτερος από τα 12 κράτη που ακολουθούσαν.

Facebook Comments