Ευ. Βενιζέλος: Η κρίση δεν έχει μειώσει την εθνική κυριαρχία

MarketNews

Ευ. Βενιζέλος: Η κρίση δεν έχει μειώσει την εθνική κυριαρχία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Την πεποίθηση ότι η κυριαρχία της χώρας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας δεν έχει επηρεαστεί εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της τελετής ορκωμοσίας της νέας σειράς υποψηφίων ακολούθων περσβείας.

Αναλύοντας την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, αναγνώρισε ότι «είναι τελικά κρίση εθνικής αυτοσυνειδησίας, δεν είναι κρίση μόνο οικονομική, δημοσιονομική, αναπτυξιακή, κοινωνική, ή μια κρίση των δημοκρατικών θεσμών και της νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Είναι κάτι βαθύτερο. Είναι μια κρίση της ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας, της αυτοτοποθέτησής της σε σχέση με την Ευρώπη, σε σχέση με τον κόσμο, αλλά και σε σχέση με την ίδια την εθνική μας ιστορία».

Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι «παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας έχει περιοριστεί, η κυριαρχία μας με τη στενή, αυστηρή έννοια του όρου, που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική και με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, δεν έχει επηρεαστεί» προσθέτοντας ότι η κρίση δεν έχει απομειώσει την εθνική κυριαρχία και δεν έχει αλλοιώσει τις ελληνικές στρατηγικές επιλογές.

Τα εθνικά μας θέματα, όπως τα ορίζουμε, τα μονίμως δυστυχώς ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις μας με γειτονικές χώρες, όπως είναι η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, είναι ζητήματα που πορεύονται με δυσκολίες, υπογράμμισε.

Ο διπλωμάτης έχει «το δικαίωμα και την υποχρέωση να διατυπώνει τη γνώμη του αυτή προς την πολιτική ηγεσία αλλά η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, που είναι υπεύθυνη ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, είναι αυτή που σχεδιάζει και ασκεί την εξωτερική πολιτική» τόνισε τέλος ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στα νέα στελέχη της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας.