Αλλάζουν το κλίμα στην αγορά οι τραπεζικές εξελίξεις. Ξένα funds μπορεί να μην… αγγίζουν τις τραπεζικές μετοχές, αλλά τοποθετούνται σε ένα μεγάλο εύρος μετοχών που διαρθρώνουν τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, γνωστό ως 25άρη.

Η λύση – πακέτο που προωθείται στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, οι ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα και η ελπίδα να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς φαίνεται ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ, αλλά και η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, αποτελούν τους λόγους εκείνους στους οποίους πατάει η αγορά για την αλλαγή του σκηνικού. Αλλαγή σκηνικού, η οποία υποβοηθείται από τις χαμηλές αποτιμήσεις, την κατολίσθηση των τιμών μετά τα χαμηλά στις 799 μονάδες που είδε ενδοσυνεδριακά η αγορά στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ενδιαφέρον, σύμφωνα με διαχειριστές στο private banking τραπεζών, υπάρχει ακόμη και για μικρές εταιρείες, όπως η Πλαίσιο, η οποία έχει μηδενικό δανεισμό και γεμάτο ταμείο. Ταυτόχρονα, οι ξένοι φαίνεται ότι επανακάμπτουν στη ΜΕΤΚΑ, αφού το χαρτί βρέθηκε πρώτα κάτω και από τα 10 ευρώ, τον Μυτιληναίο που βρέθηκε στα όρια των 3 ευρώ, ΟΠΑΠ με αιτιολογικό την ιδιωτικοποίηση, ΔΕΗ λόγω της σημαντικής θέσης που έχουν οι ξένοι, όπως το fund Silchester, ΟΤΕ που ευνοείται από το σταθερό management των Γερμανών και Jumbo που φαίνεται ότι ανακάμπτει από την κρίση στην Κύπρο και μία σειρά από άλλες μετοχές που το περασμένο διάστημα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η αγορά θεωρεί πολύ θετικό το γεγονός ότι συντηρείται ένα καλό κλίμα για τις τράπεζες, το οποίο μεταλαμπαδεύεται στο σύνολο της αγοράς και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αναμένεται να κάνουν καλό στον ΟΠΑΠ, μία αποκρατικοποίηση που… επείγει, με τη συμμετοχή του Δημοσίου να ανέρχεται σε 33% και τα προσδοκώμενα οφέλη να ανέρχονται μεταξύ 600 – 700 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι τις περασμένες ημέρες υπήρξε παρουσίαση της ΔΕΣΦΑ σε ξένους θεσμικούς, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ έχουν δείξει αμερικανικά και ευρωπαϊκά fund. Υπενθυμίζεται ότι το ιδανικό τίμημα για την κυβέρνηση θα ήταν η αποκρατικοποίηση αυτή να πιάσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος από τις ιδιωτικοποιήσεις για εφέτος.

ΕΤΕ ΚΑΙ EUROBANK

Ως προς τις τράπεζες, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ΤΧΣ αποφάσισε να εγκρίνει τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων, αλλά και την ατζέντα των θεμάτων που θα βάλουν στους μετόχους τους. Αν και η ΕΤΕ σε συνάντηση που είχε με το επιτελείο του ΤΧΣ χθες περιέγραψε τους όρους που θα συνοδεύουν την αύξηση κεφαλαίου, η Eurobank επιφυλάχθηκε να απαντήσει μέχρι τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Eurobank θα πραγματοποιήσει μία μόνο γενική συνέλευση στις 30 Απριλίου και δεν θα μπει στη διαδικασία των επαναληπτικών, αφού υπάρχει βασικός μέτοχος στην τράπεζα κι αυτός είναι η ΕΤΕ με ποσοστό της τάξης του 85%. Μετά την έγκριση των γενικών συνελεύσεων, ο Μάιος είναι ο μήνας της ανακεφαλαιοποίησης, αν και οι επαφές με τα funds, τους εργαζομένους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους επιχειρηματίες θα γίνουν από τώρα. Σημειωτέον, ότι από τη Eurobank κάνουν λόγο για μία ριζοσπαστική κίνηση που θα υπερκαλύψει το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών άνω του 12%.

Μεγάλα κέρδη για τις μετοχές

Ο τίτλος της Alpha Bank με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις σημειώνει αθροιστικά κέρδη 28,25%, ενώ από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 8/4 (0,4520 ευρώ) τα κέρδη φθάνουν στο 61,73%. Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Εθνικής, με αθροιστικά κέρδη 28,54%, ενώ από το ημερήσιο χαμηλό της 8/4 (0,3640 ευρώ) τα κέρδη φθάνουν στο 64,56%.

Τρία στα τρία από τους αγοραστές για την Πειραιώς, με αθροιστικά κέρδη 39,38% και από το χαμηλό της 8/4 (0,1220 ευρώ) τα κέρδη σκαρφαλώνουν στο 82,79%. Με το περιορισμένο free float να ευνοεί το έργο των αγοραστών, η μετοχή της Eurobank συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 96%, ενώ από το χαμηλό της Δευτέρας 8 Απριλίου (0,1050 ευρώ) τα κέρδη φθάνουν στο 180%.

Facebook Comments