Λαγκάρντ: Αξίζουν συγχαρητήρια στην Κύπρο, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο

MarketNews

Λαγκάρντ: Αξίζουν συγχαρητήρια στην Κύπρο, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Εύσημα στην Κύπρο για την επιτυχή εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος απένειμε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι η Κύπρος πάει πολύ καλά και της αξίζουν συγχαρητήρια, ωστόσο προσθέτει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Η επικεφαλής του Ταμείου χαρακτηρίζει ως εντυπωσιακή την απόδοση της χώρας στο πρόγραμμα αναπροσαρμογής της οικονομίας και εκθειάζει την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να αντιμετωπίσει τάχιστα την κρίση.

Σημειώνει πάντως ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή και τονίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και χρειάζεται πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρεται σε τρεις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η Κύπρος:

-Την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη,

-Τη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών ώστε να αρχίσει σταδιακά η μείωση του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους,

-Την ενίσχυση των θεσμών ώστε το δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες του κυπριακού λαού.

Εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση της διαχείρισης των κοινωνικών παροχών και τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Τέλος, αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις, υποδεικνύοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του δημοσίου χρέους και στην προσέλκυση των αναγκαίων ξένων επενδύσεων.

Σύντομα αναμένεται η επάνοδος της Κύπρου στις αγορές αποκάλυψε στο μεταξύ στο κανάλι Σίγμα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης δεν αποκλείει, αυτή η εξέλιξη να προκύψει και εντός του τρέχοντoς μηνός.