Αρχαιολόγοι έφεραν στο “φως” ένα υδραγωγείο στην αρχαία αποικία της Οδησσού (σημερινή Βάρνα), όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Χρίστο Κουζόφ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βάρνας στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αρχαιολόγο, το υδραγωγείο εντοπίστηκε σε μια περιοχή όπου ειδικοί εκτιμούν ότι βρίσκεται κι ένα τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης.

Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει την τοποθεσία απ όπου περνούσε το υδραγωγείο, μέσω των τειχών της αρχαίας πόλης.

Η ύπαρξη του ανοιχτού τμήματος των τειχών έγινε γνωστή πριν από περίπου έναν χρόνο κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο κέντρο της Βάρνας, εξήγησε ο κ. Κουζόφ.

Το υδραγωγείο, από το οποίο αποκαλύφθηκαν μόλις 17 μέτρα, μέχρι στιγμής, εκτιμάται πως έχει χτιστεί σε τρεις περιόδους: τον 4ο αιώνα, μαζί με τα τείχη της πόλης, μεταξύ 4ου και αρχές του 5ου αιώνα και κατά την Οθωμανική περίοδο.

Αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι η τύχη του υδραγωγείου καθώς βρίσκεται σε περιοχή, όπου αναμένεται να γίνουν οικοδομικές εργασίες το επόμενο διάστημα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τον επενδυτή προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε και να προστατευτεί το υδραγωγείο και να μπορέσουν τα ευρήματα να είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Facebook Comments