Στην προσπάθεια επίτευξης, άμεσα, συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αναφέρονται οι γερμανικές εφημερίδες Suddeutsche Zeitung και Frankfurter Allgemeine, επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν ο στόχος της συγκρότησης της νέας ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Η Suddeutsche Zeitung, με ένα μάλλον δηκτικό τίτλο: «Ποιος θα σώσει την Ελλάδα, αντί για τον Βαρουφάκη», επισημαίνει ότι μετά το Eurogroup της Ρίγας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άλλαξε ρυθμούς.

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε στη συγκρότηση μιας νέας ομάδας διαπραγμάτευσης, ανακοινώνοντας τα ονόματα του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη. Η γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει και τους δύο ικανούς, ευγενικούς και μετριοπαθείς.

Η Suddeutsche Zeitung εκτιμά επίσης ότι καθότι ο κ. Τσακαλώτος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει πιο στενή συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ο Τσίπρας δεμένος», τιτλοφορείται το άρθρο της Frankfurter Allgemeine, στο οποίο επισημαίνεται ότι η απομόνωση της Ελλάδας κατά το Eurogroup της Ρίγας φάνηκε να ανοίγει τα μάτια του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας στέλνει ένα διπλό μήνυμα στους πιστωτές της χώρας: Κατά πρώτον αλλάζοντας την ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς, αναθέτοντας την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group στον Γιώργο Χουλιαράκη, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει ρεαλιστή και φιλοευρωπαϊστή. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συχνά τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Το δεύτερο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι το πολυνομοσχέδιο το οποίο έφερε στη βουλή η κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά το νομοσχέδιο δεν αρκεί και δεν ικανοποιεί τους πιστωτές, οι οποίοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται ακόμη από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Μόνη διέξοδος, εκτιμά η εφημερίδα, ίσως είναι απειλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ένα δημοψήφισμα, υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine, θα αποτελούσε σπατάλη πολύτιμου χρόνου, όμως η κυβέρνηση θα ελάμβανε λαϊκή εντολή για να αλλάξει πλεύση, χωρίς να χρειαστούν νέες εκλογές.

Facebook Comments