Ο κίνδυνος να μην καταφέρει η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε κάποια από τις υποχρεώσεις της αυξάνεται. Αλλά κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει ή θα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Τουλάχιστον όχι αμέσως, σημειώνει σε άρθρο του το Bloomberg, συγκεντρώνοντας εκτιμήσεις αναλυτών.

Εξέχοντες αξιωματούχοι σε καίριες θέσεις έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κονστάντσιο σημείωσε ότι μια στάση πληρωμών δε σημαίνει αυτόματα ένα Grexit, και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως δεν εξετάζεται κάποιο «Plan B» σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης συμφωνίας.

Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς συμφωνία μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, όταν θα φτάσει η στιγμή αποπληρωμής της ΕΚΤ, σύμφωνα με αναλυτές της HSBC και της Bank of America Merrill Lynch. Αυτό μπορεί να γίνει, με την βοήθεια ελέγχων κεφαλαίων και ενός παράλληλου νομίσματος, που θα δώσουν λίγο καιρό ζωής στην Ελλάδα.

Έπειτα, πιθανότατα θα ακολουθήσει μια αλληλουχία γεγονότων:

Έλλειψη μετρητών

Δεν είναι σαφές αν η Ελλάδα μπορεί να βρει αρκετά κεφάλαια από τους δημόσιους φορείς προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της του Μαΐου, με τα μέσα του εν λόγω μηνός να εκτιμώνται κρίσιμα για μια επίλυση του ελληνικού θέματος, καθώς το Eurogroup της 11ης Μαΐου ακολουθεί μια ακόμη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch.

Από την άλλη, η HSBC σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει αρκετή ρευστότητα για να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, με τη βοήθεια των ταμειακών διαθεσίμων δημοσίων φορέων, για να προσθέσει ότι η πιο σημαντική προθεσμία είναι αυτής της 20ής Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα που έχει διακρατήσει η ΕΚΤ.

Τέλος, οι αναλυτές της BNP σημειώνουν ότι το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της του Ιουλίου και του Αυγούστου, χωρίς να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία.

Στάση πληρωμών

Όπως αναφέρει η BofA Merrill Lynch, θέμα κλειδί είναι αν μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ θα προκαλέσει αυτομάτως την αναστολή του ELA και σημειώνει ότι για να θεωρηθεί ως τέτοια θα απαιτούνταν διάστημα τριάντα ημερών.

H EKT θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια για κάποιο διάστημα, καθώς για τον ΕLA δεν εξετάζεται η φερεγγυότητα των τραπεζών και το επίπεδο ανοχής των πιστωτών θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις

ΕΚΤ και ELA

Η ΕΚΤ το πιθανότερο είναι ότι θα αναστείλει τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, ELA, σε περίπτωση αποτυχίας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ, σύμφωνα με την HSBC.

 

Μια αναστολή του ELA θα αποτελούσε την ταχύτερη οδό προς την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με την UBS, ενώ σύμφωνα με τον Coeure, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει εγκαίρως μια αποπληρωμή χρέους, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο για τις τράπεζες να αποκτήσουν ρευστότητα.

Στον αντίποδα, η JP Morgan σημειώνει ότι το κανονιστικό πλαίσιο δεν είναι απολύτως σαφές για το τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ σε μια τέτοια περίπτωση.

Έλεγχοι κεφαλαίου

Εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να θέσει ένα όριο στον ELA, η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωνόταν να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω φυγή κεφαλαίων, σύμφωνα με την JP Morgan.

Αντίθετα, οι αναλυτές της Credit Suisse σημειώνει ότι οι έλεγχοι κεφαλαίου αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης δια μέσου των τραπεζών.

IOUs

Στο τέλος της αλληλουχίας αυτής γεγονότων, η κυβέρνηση ίσως να πρέπει να εκδώσει ένα παράλληλο νόμισμα, όπως τα IOUs, για συγκεκριμένες πληρωμές.

 

Όμως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αυτά αποτελούν μια προσωρινή λύση, καθώς συνοδεύονται από τα δικά τους προβλήματα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυγή κεφαλαίων.

Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος αποδυνάμωσης της στήριξης για την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς πολλοί έλληνες εργαζόμενοι ήδη είναι αντιμέτωποι με καθυστερήσεις καταβολής μισθού που φθάνουν ακόμη και τους πέντε μήνες.

Νέες εκλογές, δημοψήφισμα

Με όλα αυτά αυξάνονται σημαντικά οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τη Citigroup, μια νέα εκλογική διαδικασία ίσως έρθει πιο γρήγορα αν η ελληνική κυβέρνηση κληθεί να επιλέξει τι θα κάνει για να προχωρήσει.

Facebook Comments